Szaftos japán húsgolyó: pikáns máz teszi különlegessé

Japán húsgolyó cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A húsgolyó az egész világon kedvelt finomság, a legtöbb nemzet büszkélkedhet saját változattal, melyek mind ínycsiklandóak a maguk módján.

A világ legismertebb húsgolyója a svédeké, de más nemzetek konyhájában is találni darált húsos finomságot. A magyar konyha büszkesége a bakonyi húsgolyó, a japánoké pedig a tsukune. A japán finomság már látványra rabul ejtő, fényes, ragacsos máz öleli körbe, melytől igazán különleges zamatot kap.

Milyen húsból készüljön?

A japán húsgolyó eredetileg darált csirkecombból készül, de csirkemellből vagy pulykahúsból is érdemes kipróbálni. A hagyományos receptben rizsbor alkotja a mázt, azaz szaké, de ennek hiányában rizsecetet is használhatsz.

Japán húsgolyó

Japán húsgolyó ct

Hozzávalók 4 személyre

Húsgolyó:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 50 dkg darált csirke- vagy pulykahús
  • 1 darab tojás
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • só és bors ízlés szerint

Szósz:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál gyömbér
  • 40 ml rizsecet
  • 20 ml rizsbor
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál olaj
  • 30 ml szójaszósz
  • olaj a sütéshez
  • 1 evőkanál szezámmag
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát vágjuk finomra.

A darált húshoz keverjük hozzá a finomra vágott hagymát, tojást, szójaszószt, étkezési keményítőt, sót és borsot. A darált húsos masszát fedjük le fóliával, és tegyük hűtőbe 15-30 percre, közben készítsük elő a mázt.

A fokhagymát és a gyömbért reszeljük le, majd keverjük össze a rizsecettel, rizsborral, cukorral, olajjal és a szójaszósszal.

A darált húsból formázzunk gusztusos golyókat, majd kevés olajon süssük szép aranybarnára őket. Amikor a gombócok elkészültek, szórjuk rájuk a szezámmagot és a szószt is öntsük rájuk, pirítsuk néhány percig.

Az elkészült húsgolyókat rizzsel kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük