Hideg mandulás fokhagymakrémleves – A különleges egytálasban szőlő lesz a levesbetét

gmcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Krémes, különleges ízvilágú hideg leves, amit csak úgy szoktak emlegetni, a gazpacho mór változata.

A paradicsomalapú hideg zöldségleves egész Spanyolország területén népszerű, tipikus andalúz étel, de eredete az ókori görög, római és az arab kultúrára nyúlik vissza.

A gazpacho mór változata a 8. században terjedt el, amikor a mórok a Gibraltári-szorost uralták. A katonáknál mindig kéznél voltak a szerény leves fő alapanyagai: a kenyér, a fokhagyma és az ecet. Manapság ez a hideg leves sokkal különlegesebben készül - mandulával és szőlővel.

Hideg mandulás fokhagymakrémleves

gmvct

Hozzávalók 4 személyre

Leves:

  • 300 gramm kenyér
  • 200 gramm mandula
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 200 milliliter olívaolaj
  • 380 milliliter víz (hideg)
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint fehérbors

Tálalás:

  • 200 gramm szőlő
  • 2 evőkanál mandulapehely
Recept idők

Elkészítés:

A fokhagymát megpucoljuk és durvára aprítjuk.

Ha nem kaptunk pucolt mandulát, akkor blansírozzuk.

A kenyeret vágjuk szeletekre, majd a héját vágjuk le (nem dolgozunk vele), a belét kockázzuk és tegyük tálba, majd annyi vizet öntsünk rá, amennyi ellepi. Körülbelül 2 perc múlva a vízbe áztatott kenyérbelet kinyomkodjuk, robotgépbe pakoljuk.

A kenyérbél mellé a mandulát, fokhagymát, olívaolajat, fűszereket és a balzsamecetet is beleöntjük, majd krémes állagúra turmixoljuk, miközben folyamatosan adagoljuk hozzá a hideg vizet, addig, amíg sűrű, de folyós állaga nem lesz. A levest egy edénybe öntjük, lefedjük, és hűtőbe tesszük 2-4 órára.

Tálalásnál a levest behűtött, hideg tálakba adagoljuk, tetejükre mag nélküli szőlőt, mandulapelyhet, mandulát, kevés olívaolajat teszünk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük