Villámgyors, ropogós házi granola – Egészséges és tápláló reggeli

házi granola tepsi cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A granola, vagyis a pirított müzli lényege, hogy sok-sok maggal és szárított gyümölccsel készül.

A zabpehely az az alapanyag, ami mindig van otthon, biztos vagyok benne, hogy nemcsak nálam, hanem mindenkinél. Nagyon jó sűrítőanyag, akár főzelékbe, akár liszttel keverve palacsintába. Előnye, hogy lassan felszívódó szénhidrát.

A zabpehelyből zabkását is szoktam készíteni, de valahogy jobban szeretem a ropogós állagú pelyheket. A bolti müzlik és granolák tényleg tele vannak cukorral, amitől elképesztő kalóriadúsak lesznek. És bár jól hangzik, hogy csak egy tál müzlit ettem reggelire, a kalóriabevitelt tekintve nem állunk jól. A házi granolát mézzel édesítsük, de nem kell bele túl sok, mert a szárított gyümölcsökben is van cukor. 

Ez egy amolyan mindent bele recept, a hozzávalókat tegyük bele a fantáziánk szerint. Egy közepes méretű tepsiben több adag is készülhet, amelyet csatos üvegben eltehetünk, így egy jó ideig nem lesz gondunk a reggelivel. 

Házi granola

házi granola Eszter recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 150 gramm zabpehely
  • 40 gramm mandula (hámozott)
  • 40 gramm kókuszpehely
  • 30 gramm kesudió
  • 30 gramm mazsola
  • 30 gramm vörösáfonya (aszalt)
  • 20 gramm napraforgómag
  • 2 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál méz
Recept idők

Elkészítés:

A mézet és az olajat keverjük össze. Keverjük hozzá a zabpelyhet úgy, hogy a mézes keverék mindenhol bevonja. A magokat vágjuk kisebb darabokra, azt is forgassuk a zabpehelyhez. A végén a gyümölcsöket is keverjük hozzá. 

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Szórjuk bele a keveréket, egyenletesen oszlassuk el. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Süssük meg 15 perc alatt. 

Fotó: cover: Getty Images, recept: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük