Gyerekkorunk kedvence, babapiskóta házilag – Otthon is könnyen elkészítheted

babapiskóta cover ok
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Megtévesztő a neve, de a babapiskóta minden korosztály kedvence és isteni sütemények alapanyaga is egyben.

A babapiskóta szinte mindenkiben a gyerekkorát idézi fel. Ezt a hosszúkás, törékeny, a szájban mégis puhán szétomló süteményt a XV. század vége felé találták ki és sütötték először a Savoya-i Hercegség udvarában, a francia király látogatása alkalmából. A babapiskóta végei lekerekítettek, ránézésre olyan, mint egy ujj. Az angol elnevezése, a ladyfinger erre utal. 

A babapiskóta az egyik legismertebb olasz édesség, a tiramisu alapanyaga. Ha nem a hagyományosat szeretnéd megsütni, akkor készítsd el a gesztenyés változatot. A babapiskótát pedig tényleg gyerekjáték összedobni.

Házi babapiskóta

babapiskóta recept ok

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 2 darab tojássárgája
  • 3 darab tojásfehérje
  • 120 gramm cukor
  • 150 gramm liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet
  • 20 gramm porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A tojássárgájákat keverjük habosra a cukor felével. A másik felét keverjük a fehérjéhez, majd verjünk belőle kemény habot. A lisztet keverjük össze a sóval, a sütőporral és a vaníliás cukorral. A tojássárgájás keveréket keverjük bele, majd a végén óvatosan forgassuk hozzá a felvert tojásfehérjét is. A masszát töltsük habzsákba. 

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. 

Tegyünk sütőpapírt egy tepsire, szórjunk rá kristálycukrot, majd a habzsákból nyomjunk ovális alakú sütiket. Hagyjunk közöttük helyet. 

A porcukrot és egy kevés kristálycukrot keverjünk össze, szórjuk meg vele a sütiket. Süssük őket 25 percig, majd várjuk meg, amíg kihűlnek. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük