Krémes, hamis tejbegríz: ezekkel az arányokkal mindig jól sikerül

Tejbegriz 1
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tejbegríz a legtöbbünk gyakori gyerekkori csemegéje, amit lehet jól, de nagyon rosszul is készíteni. Mutatjuk, hogy lesz tökéletes az állaga.

A tejbegríz egyike azoknak a gyorsan készülő nasiknak, amely számtalan feltéttel kombinálható, tartalmas és megnyugtató kanalazni könnyed vacsoraként vagy reggelire. Szuper egyszerű recept, hiszen már a hozzávalók listája is csak 6 elemből áll, azonban rossz arányokkal könnyű elrontani. Ahhoz, hogy ne legyen túl híg vagy éppen kőkemény (a csomókról nem is beszélve), tartsd be a receptben megadott mennyiségeket.

Fontos, hogy a búzadarát még hidegen szórd a tejbe, hiszen akkor nem képződnek benne csomók. A tejválasztásnál pedig bátran variálhatsz: ha nem iszol tehéntejet, akkor váltsd le növényi opcióra. Az én javaslatom erre a célra a szójaital: gazdagabb ízű lesz az eredmény, mint bármelyik másik növényi társával.

Hamis tejbegríz

Tejbegriz

Hozzávalók 2 személyre

  • 500 ml szójaital (vagy tej)
  • 2 ek cukor vagy más édesítő
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 csipet
  • 60 g búzadara
  • ízlés szerint kakaó, fahéj, lekvár a tetejére
Recept idők

Elkészítés:

Mérjük ki a tejet egy kisebb edénybe, majd adjuk hozzá a cukrot, a vaníliát és a sót. 

Szórjuk bele a búzadarát is, majd lassú tűzön, kevergetés mellett főzzük sűrűre.

Porciózzuk tálakba, és ízlés szerint szórjuk meg cukorral, kakaóval vagy fahéjjal, esetleg kanalazzunk rá lekvárt.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük