Krémes, hamis tejbegríz: ezekkel az arányokkal mindig jól sikerül
A tejbegríz a legtöbbünk gyakori gyerekkori csemegéje, amit lehet jól, de nagyon rosszul is készíteni. Mutatjuk, hogy lesz tökéletes az állaga.
A tejbegríz egyike azoknak a gyorsan készülő nasiknak, amely számtalan feltéttel kombinálható, tartalmas és megnyugtató kanalazni könnyed vacsoraként vagy reggelire. Szuper egyszerű recept, hiszen már a hozzávalók listája is csak 6 elemből áll, azonban rossz arányokkal könnyű elrontani. Ahhoz, hogy ne legyen túl híg vagy éppen kőkemény (a csomókról nem is beszélve), tartsd be a receptben megadott mennyiségeket.
Fontos, hogy a búzadarát még hidegen szórd a tejbe, hiszen akkor nem képződnek benne csomók. A tejválasztásnál pedig bátran variálhatsz: ha nem iszol tehéntejet, akkor váltsd le növényi opcióra. Az én javaslatom erre a célra a szójaital: gazdagabb ízű lesz az eredmény, mint bármelyik másik növényi társával.
Hamis tejbegríz
Hozzávalók 2 személyre
- 500 ml szójaital (vagy tej)
- 2 ek cukor vagy más édesítő
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 csipet só
- 60 g búzadara
- ízlés szerint kakaó, fahéj, lekvár a tetejére
Elkészítés:
Mérjük ki a tejet egy kisebb edénybe, majd adjuk hozzá a cukrot, a vaníliát és a sót.
Szórjuk bele a búzadarát is, majd lassú tűzön, kevergetés mellett főzzük sűrűre.
Porciózzuk tálakba, és ízlés szerint szórjuk meg cukorral, kakaóval vagy fahéjjal, esetleg kanalazzunk rá lekvárt.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!