Fűszeres koreai káposztasaláta: a csípős kimchi fermentálással készül

kcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A fermentálással készült kimchi a koreai konyha alapétele, mely az elmúlt években az egész világot meghódította.

A kissé csípős savanyúságot a koreaiak mindennap fagyasztják, nemcsak azért, mert nagyon finom, hanem mert rettentően egészséges is, úgy tartják, a kimchi gyógyír minden bajra. A kimchi flavonoidokban és antioxidánsokban bővelkedik, immunerősítő, mely még az emésztést is támogatja.

A hagyományos finomság rengeteg változatban készülhet, ahány ház, annyi szokás, van, aki káposztából készíti, más kínai kelből, de csak retekből is összedobható a roppanós savanyúság. Ahhoz, hogy fenséges kimchiben legyen részed, nem kell Szöulig repülnöd, vagy egy jó koreai étterembe betérned, otthon is el tudod készíteni. A savanyúság hozzávalói könnyedén beszerezhetők, a halszósz és a koreai chili ázsiai boltokban kapható, fontos, hogy ezeket szerezd be, mert ezek adják meg a jellegzetes ízét a savanyúságnak.

Hagyományosan a kimchit agyagedényekben tartották, hűtőszekrény hiányában földbe ásták, vagy pincékben tárolták. Az otthon készített finomságot egy napig lehet szobahőmérsékleten hagyni, kivéve, ha nagyon meleg van, akkor rögtön mehet a hűtőbe.

Ha szereted a koreai konyhát, akkor készítsd el a kimchit, kínálj mellé főtt rizst és koreai rántott csirkét.

Hagyományos koreai kimchi

kct

Hozzávalók 4 személyre

Alap:

  • 1 fej kínai kel
  • 8 evőkanál tengeri só
  • 5 dl víz
  • 0.5 darab jégcsapretek

Kimchimassza:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 szál újhagyma
  • 1 darab alma vagy körte
  • 2 darab chilipaprika
  • 1 kis darab gyömbér
  • 3 evőkanál halszósz
  • 1 evőkanál méz
  • 2 evőkanál koreai chilipaprika
  • 1 evőkanál rizsliszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 2.5 deciliter víz
Recept idők

Elkészítés:

A kínai kelt vágjuk fel és alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le.

A retket tisztítsuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel és forgassuk egybe a kínaikel-darabokkal, majd az egészet nagyon alaposan sózzuk meg. Öntsük rá a vizet, utána fedjük le konyharuhával vagy fóliával, ha lehetőség van rá, nehezéket is helyezzünk rá, majd hagyjuk így állni 2 órát. Míg a sóban áll a káposzta és a retek, időnként nézzünk rá és forgassuk át a zöldségeket.

Kimchimassza:

A rizslisztet tegyük lábasba, adjuk hozzá a cukrot és a vizet, majd gyakran kevergetve főzzük addig, amíg besűrűsödik (körülbelül 5 perc).

A hagymát, fokhagymát, újhagymát, almát, chilipaprikát és a gyömbért daraboljuk fel, majd robotgép segítségével pürésítsük. A zöldséges keveréket a rizslisztes masszával forgassuk egybe, adjuk hozzá a koreai chilipaprikát, a halszószt és a mézet.

A káposztával egybekevert retket 2 óra pihentetés után mossuk át alaposan, akár négyszer, ötször, majd csepegtessük le, utána alaposan forgassuk egybe a kimchipasztával.

A kimchit helyezzük műanyag dobozba vagy üvegtálba, esetleg befőttesüvegbe.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük