Szuper finom házi granola: ezután rá sem nézel a boltira

Házi granola
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nincsen egyszerűbb, gyorsabb és rostban gazdagabb reggeli, mint a granola. Az értékét már csak az növelheti, ha házilag készül.

A házi készítésű ételek hallatán a legtöbb embernek az jut eszébe, hogy hosszú órákat kell a konyhában tölteni, ráadásul az elkészült fogások ritkán tartanak 1-2 napnál tovább. Ennek nem feltétlenül kell így lennie! Ha előre tervezel, és a hétvégédből rászánsz pár órát az előkészületekre, akkor egész héten élvezheted a finom és laktató étkeket.

Az egyik gyorsan és nagy adagban készülő reggeli a házi granola, amelynek rengeteg variáció jól áll, így gyakorlatilag megunhatatlan. Készítheted aszalt gyümölcsökkel, hozzáadhatod a kedvenc olajos magvaidat, de akár cukormentes verzióban is készülhet, ha a juharszirup vagy méz helyett datolyapasztát használsz az édesítéshez. Önmagában is isteni, de kombinálhatod joghurtokkal, gyümölcsökkel vagy ezzel a szuper smoothie-val. Zárt dobozban tárolva pedig hetekig eláll!

Granola házilag

Házi granola 1

Hozzávalók 10 adaghoz

  • 4 bögre nagy szemű zabpehely
  • 2 bögre kókuszcsipsz
  • 0.5 bögre szeletelt mandula
  • 3 ek chiamag
  • 0.5 bögre kókuszolaj
  • 0.5 bögre juharszirup vagy méz
  • 1 kk
  • 1 csipet fahéj
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverjük össze a zabpelyhet, a mandulát, a kókuszcsipszet és a chiamagot. Egy kisebb edényben melegítsük össze a kókuszolajat a juharsziruppal, a sóval és a fahéjjal, majd öntsük az egészet a zabpelyhes keverékre. Jól forgassuk össze, hogy a száraz hozzávalókat beterítse a szirup.

Simítsuk a granolát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és tegyük 150 fokra előmelegített sütőbe 45 percre. 15 percenként ellenőrizzük, és forgassuk át a granolát, hogy ne égjen meg, hanem szép aranybarnára piruljon.

Ha szeretnénk aszalt gyümölcsöket is a granolához adni, akkor azokat csak a sütés után keverjük hozzá, úgy nem fognak kiszáradni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük