Így készíts tökéletes alaplevet gombából: rizottóhoz és leveshez is szuper

Gomba-alaple-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Alaplé kifejezetten gombából is készülhet, az intenzív aromájú hozzávaló pedig rengeteg ínyenc fogáshoz felhasználható.

A gombából készülő alaplé talán nem annyira elterjedt, mint a húsleves vagy a zöldségalaplevek, azonban olyan különleges ízt adhat bizonyos ételeknek, amilyet másik változat nem képes. Így például a gombás rizottónak vagy a gombakrémlevesnek ez a hozzávaló lesz a lelke, de gombás szószokhoz is remek választás.

Fontos, hogy valamilyen aromásabb gombából készüljön, mert úgy hozhatod ki a legtöbbet az ízéből. Mivel a fűszeres erdei vagy egzotikus gombákat borsos áron lehet beszerezni, erre a célra a shiitake a legjobb választás. Ennek a fajtának ugyanis a fás szára nem ehető (az íze viszont tökéletes), így a kuka helyett a fazékban is végezheti. A többi részéből pedig akár ezt a tárkonyos gombaragut is elkészítheted.

Gombaalaplé

Gomba-alaple

Hozzávalók 4 adaghoz

  • olívaolaj
  • 2 fej közepes vöröshagyma felszeletelve
  • 0.5 kg shiitake gomba szára
  • 200 g barna csiperke elfelezve
  • 1 fej fokhagyma vízszintesen félbevágva
  • 3 cm friss gyömbér felszeletelve
  • 15 g szárított shiitake
  • 3 ek szójaszósz
  • 1 tk egész fekete bors
  • 3 l víz
Recept idők

Elkészítés:

Hevítsünk fel egy közepes serpenyőt az olívaolajjal, és 10 perc alatt dinszteljük benne puhára a hagymát, a shiitake szárakat és a csiperkét.

Öntsük fel a vízzel, adjunk hozzá minden más hozzávalót is, és alacsony hőfokon, forrástól számítva, fedő alatt főzzük 1 órát.

Szűrjük le, és használjuk tetszés szerint.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük