Így készíts tökéletes alaplevet gombából: rizottóhoz és leveshez is szuper
Alaplé kifejezetten gombából is készülhet, az intenzív aromájú hozzávaló pedig rengeteg ínyenc fogáshoz felhasználható.
A gombából készülő alaplé talán nem annyira elterjedt, mint a húsleves vagy a zöldségalaplevek, azonban olyan különleges ízt adhat bizonyos ételeknek, amilyet másik változat nem képes. Így például a gombás rizottónak vagy a gombakrémlevesnek ez a hozzávaló lesz a lelke, de gombás szószokhoz is remek választás.
Fontos, hogy valamilyen aromásabb gombából készüljön, mert úgy hozhatod ki a legtöbbet az ízéből. Mivel a fűszeres erdei vagy egzotikus gombákat borsos áron lehet beszerezni, erre a célra a shiitake a legjobb választás. Ennek a fajtának ugyanis a fás szára nem ehető (az íze viszont tökéletes), így a kuka helyett a fazékban is végezheti. A többi részéből pedig akár ezt a tárkonyos gombaragut is elkészítheted.
Gombaalaplé
Hozzávalók 4 adaghoz
- olívaolaj
- 2 fej közepes vöröshagyma felszeletelve
- 0.5 kg shiitake gomba szára
- 200 g barna csiperke elfelezve
- 1 fej fokhagyma vízszintesen félbevágva
- 3 cm friss gyömbér felszeletelve
- 15 g szárított shiitake
- 3 ek szójaszósz
- 1 tk egész fekete bors
- 3 l víz
Elkészítés:
Hevítsünk fel egy közepes serpenyőt az olívaolajjal, és 10 perc alatt dinszteljük benne puhára a hagymát, a shiitake szárakat és a csiperkét.
Öntsük fel a vízzel, adjunk hozzá minden más hozzávalót is, és alacsony hőfokon, forrástól számítva, fedő alatt főzzük 1 órát.
Szűrjük le, és használjuk tetszés szerint.
-
2024-04-13 10:16:02
-
2024-04-12 07:32:01
-
2024-03-03 07:52:01
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!