Gluténmentes répatorta gazdagon: sok dióval dobd fel

Glutenmentes-repatorta-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A répatorta egy megosztó desszert: sokan imádják, mások viszont nem értik, mit keres a zöldség egy tortában. Ez a változat azonban annyira lágy, omlós és ízletes, hogy nem lehet nem szeretni.

A répatortát a legtöbben a húsvéti időszakkal kapcsolják össze, azonban a húsvéti nyuszit idéző répadekorációt leszámítva ez a desszert az év bármely szakában megállja a helyét. Tartalmas, tápláló és isteni finom, ráadásul ezzel a módszerrel azok a gyerekek is szívesen megeszik a zöldséget, akik egyébként kipiszkálják a tányér szélére.

A recept érdekessége, hogy a tésztához nem használ tojást, hanem almaszósszal helyettesíti az állati összetevőt. Ezáltal mesésen szaftos és omlós lesz, és kevesebb cukor is elég bele. Ha érdekel, hogy milyen más további alapanyagokkal pótolható a tojás, akkor ezt a cikket mindenképp olvasd el.

A rostdús desszert annyira tápanyaggazdag, hogy akár reggelire vagy tízóraira is megállja a helyét, emellett a recept tejterméket sem használ, így tej- és laktózérzékenyként is fogyaszthatod, és vegán étrendbe is beilleszthető.

A megadott mennyiségek egy kb. 22x22 cm-es négyszög alakú sütőformához elegendők, de ha szimpatikusabb, akkor egy kb. 22-24 cm átmérőjű kör alakú tortaformát is használhatsz.

Gluténmentes répatorta

Glutenmentes-repatorta

Hozzávalók 9 szelethez

A tésztához:

  • 250 g cukrozatlan almaszósz
  • 110 g kókuszvirág vagy barna cukor
  • 1 ek friss citromlé
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 125 ml növényi ital (kókusz, mandula, kesu stb.)
  • 300 g zabpehelyliszt
  • 50 g kukorica- vagy tápiókakeményítő
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 0.25 tk
  • 200 g reszelt répa
  • 60 g dió darabosra vágva

A bevonathoz:

  • 120 g nyers kesudió
  • 75 g kókuszjoghurt
  • 2 ek juharszirup
  • 1 ek friss citromlé
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

A kesudiót tegyük egy közepes tálba, és forrázzuk le. Legalább fél órát áztassuk.

Egy nagyobb tálban keverjük össze az almaszószt, a cukrot, a citromlevet, a vaníliát és a növényi italt, majd szitáljuk hozzá a lisztet, a kukoricakeményítőt, a sütőport, a szódabikarbónát, adjuk hozzá a fűszereket és a sót.

Egységesítsük a masszát, majd keverjük hozzá a reszelt répát és a diót is.

Öntsük a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. Süssük 30-35 percig, majd fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy átsült-e a közepe.

Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A bevonathoz szűrjük le a kesudiót, az összes többi hozzávalóval együtt tegyük egy aprítógépbe, és pürésítsük krémes állagúvá. Kanalazzuk a kihűlt tortára, és minimum 2 órára tegyük hűtőbe, hogy a krém megdermedjen. Elfogyasztásig hűtőben tároljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük