Selymes, fűszeres sütőtökpüré - A legjobb őszi köret sültek mellé

sütőtökpüré
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Akkor jó, ha picit csípős, pikáns a püré, az édes-sós ízek kedvelői biztosan szeretni fogják.

Bár a legtöbben a sütőtökpürét csak bébiételként ismerik, illatos, fűszeres köret is készülhet belőle. A sütőtökhöz nagyon jól passzolnak a melegítő fűszerek, mint a chili vagy a fahéj, de a szerecsendió és a szegfűbors is illik hozzá.

Ha húsok mellé kínálnád, az alábbi receptet készítsd el, de ha kihagyod a chilit, az olívaolajat pedig vajra cseréled, akkor süteményekben, de akár krémként is felhasználhatod a pürét.

Érdemes nagyobb adagot készíteni belőle, hűtőben 2 hétig eláll, fagyasztóban pedig akár 3 hónapig is.

Sütőtökpüré

sütőtökpüré2

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 500 gramm sütőtök
  • 0.25 teáskanál chilipor
  • 0.25 teáskanál fahéj
  • 0.25 teáskanál szerecsendió
  • 0.25 teáskanál szegfűbors
  • ízlés szerint
  • forró víz
Recept idők

Elkészítés:

A sütőtököt pucoljuk meg, majd kockázzuk össze.

Egy lábasban melegítsünk olívaolajat, majd dobjuk rá a sütőtököt és a chilit - ízlés szerint lehet többet vagy kevesebbet. Keverjük össze, majd addig pirítsuk, míg a tök itt-ott meg nem barnul.

Öntsük fel annyi forró vízzel, amennyi éppen ellepi a sütőtököt, majd vegyük lejjebb a lángot és fedjük le a lábast. Addig főzzük, amíg a tök meg nem puhul.

Ha puha, szűrjük le. Alaposan turmixoljuk le, vagy botmixerrel pürésítsük, közben ízlés szerint fűszerezzük fahéjjal, szerecsendióval, szegfűborssal, végül sózzuk.

Ha nem fogyna el rögtön, hűtőben 2 hétig eláll.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük