A rizs is lehet ízes és izgalmas: fűszerekkel, alaplében főzd a köretet

rizs
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha unod a krumplit, de nem vagy oda a natúr rizsért, próbáld ki ezt a fűszeres verziót, szaftos és ízes lesz.

A rizs nem túl népszerű a köretek között, ha nem jól készítik, ízetlen és unalmas lesz, és ha még a szemek is összetapadnak, nem igazán lehet megmenteni. Pedig ha fűszerekkel, alaplében fő, nagyon finom és izgalmas lesz, akár magában, könnyed ebédként is megállja a helyét. Ha mégis köretként kínálnád, 6-8 főnek is bőven elég lesz. 

Ne sajnáld belőle a fűszereket, fokhagymát, paprikát, zöldfűszert is keverhetsz bele, igazán karakteres pedig a szójaszósztól lesz. A friss petrezselymet csak a legvégén add hozzá, illetve még melegen érdemes sózni és borsozni, de ne feledd, hogy a szójaszósz is sós, csak óvatosan az ízesítéssel. 

Fűszeres rizs

fűszeresrizs

Hozzávalók 4 személyre

  • 400 gramm rizs
  • 110 gramm vaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 tk fokhagymapor
  • 2 tk fűszerpaprika
  • 0.5 tk chilipehely
  • ízlés szerint só, bors
  • 120 ml szójaszósz
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 liter alaplé
Recept idők

Elkészítés:

A rizst öblítsük át, tegyük félre, míg lecsöpög. 

A hagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra. A petrezselymet aprítsuk össze.

A vajat olvasszuk meg egy lábasban. Adjuk hozzá a rizst, keverjük át, majd amikor átlátszók lettek a szemek, adjuk hozzá a hagymát is. 3-4 percig dinszteljük, majd szórjuk rá a fűszereket, öntsük rá a szójaszószt. Keverjük át, majd öntsük fel az alaplével. Várjuk meg, míg gyöngyözni kezd, majd alacsony lángon főzzük 13-15 percig, amíg a rizs a folyadékot magába nem szívja. 

Vegyük le a tűzről, keverjük bele a petrezselymet, majd sózzuk, borsozzuk. Azonnal tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük