A legropogósabb héjú, legpuhább kifli - A gyerekkorba repít vissza

foszlós kifli
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kiflit inkább otthon süss, ha igazán finomat szeretnél enni, az íze össze sem hasonlítható a boltokban kaphatóval.

A cikket a Kifli.hu támogatta.

A kifli a mai napig a kedvenc péksüteményem. A külseje roppanós, a belseje vajpuha. Nagyszemű sódarabokkal van meghintve, no nem túl sokkal, csak épp annyira, hogy kellemes íze legyen.

Az igazán jó kifli magában is megállja a helyét, talán csak leheletvékony vajjal érdemes megkenni, vagy - ahogy gyerekkoromban tettem - tejfölbe mártogatni. A jó kifli másnap is finom, nem szottyad meg.

Házi vajas kifli

foszlós kifli 1

Hozzávalók 6 darabhoz

  • 350 gramm liszt
  • 250 milliliter tej
  • 25 gramm élesztő (friss)
  • 25 gramm vaj (olvasztott)
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál tej
  • 1 evőkanál só (durva szemű)
Recept idők

Elkészítés:

Kézmeleg cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, várjuk meg, ameddig felfut.

A lisztet keverjük el a finom sóval, adjuk hozzá az élesztőt, majd kezdjük el összeállítani a tésztát. Több részletben adjuk hozzá a maradék tejet, végül az olvasztott vajat, majd dagasszuk 10 percig, míg egy rugalmas labda nem lesz belőle.

A tésztát tegyük egy kiolajozott tálba, takarjuk le, meleg helyen 45 percig kelesszük, amíg a duplájára nem nő.

Miután a tészta megkelt, osszuk 6 részre, formázzunk belőle gombócokat, amiket konyharuha alatt még 10 percig pihentessünk.

Olajozzuk meg a gyúródeszkát, hogy ne ragadjon le a tésztánk, a gombócokból nyújtsunk háromszögeket, amiket tekerjünk fel. Minél vékonyabbra nyújtjuk a tésztát, annál foszlósabb lesz a kiflink. A kifliket sütés előtt kenjük meg tejjel, szórjuk meg durva sóval, majd tegyük be 200 fokra előmelegített sütőbe. 15 percig vagy addig süssük, amíg szép aranybarna nem lesz. 

Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt elkezdjük fogyasztani.

Fotó: Kiss Marietta Panka

Ezt is szeretjük