Fokhagymás-tejfölös rudacska a mama receptes füzetéből: olcsó és finom

ftrcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az omlós rudacska tésztájában a reszelt fokhagyma gondoskodik a különleges ízélményről, amelyért garantáltan odalesznek a vendégek.

A sajtos rúd nagy kedvenc, több változatban is érdemes kipróbálni. Jól áll neki, ha a tésztájába túró, krumpli, szezonjában metélőhagyma kerül.

Szeretem a mamám kézzel firkantott régi receptjeit tanulmányozni. Az egyik kis füzetkéjében a pogácsák és a rudak különösen nagy figyelmet kapnak. Mivel én imádom a sós vendégvárókat, örömmel vetettem bele magam a finomságok felfedezésébe. A fokhagymás rudacska nem egy bonyolult recept: a tészta a fokhagymától kap egy kis pikantériát, ami nagyon szerethetővé teszi a finomságot. Ahhoz, hogy a tészta még gazdagabb legyen, érdemes sajtot is reszelni bele, de nem kötelező. Ha igazán porhanyósra szeretnéd, akkor a vaj felét cseréld zsírra.

Fokhagymásan az igazi!

De azért csak óvatosan! Akár 2 gerezdet is használhatsz, de vigyázz, ne legyen bántó a tészta aromája. Mama a füzetében egy másik fokhagymás lehetőségről is ír: ha nem szeretnéd a tésztába tenni, akkor vágd apróra a fokhagymát (4 gerezd), önts rá 1 dl vizet, adj hozzá 1 csipet sót, és hagyd ázni 30 percig. Ezután a vizet szűrd le, kend a kinyújtott tésztára, majd a tetejét kend le tojássárgájával, és mehet is a sütőbe.

Ahogy én csináltam

Nálam az ilyen rúd sajttal az igazi, ezért én most füstölt sajtot szórtam rá. Ha szereted az intenzívebb zamatot, akkor feltétlen próbáld ki.

Fokhagymás-tejfölös rudacska

ftrct

Hozzávalók 45 darabhoz

  • 40 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál
  • 1 csomag sütőpor
  • 25 dkg vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2.5 dl tejföl
  • liszt a tészta alá

Tetejére:

  • 1 darab tojássárgája
  • sajt ízlés szerint
  • szezám- vagy köménymag ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót és a sütőport.

A vajat reszeljük a liszthez, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk el.       

A fokhagymát reszeljük a tejfölhöz, utána adjuk a liszthez, és gyúrjunk belőle puha, jól formázható tésztát.

A begyúrt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, majd nyújtsuk ujjnyi vastagságúra.

A tészta tetejét kenjük meg tojássárgájával, majd szórjuk rá a sajtot, szezámmagot vagy a köményt.

A tésztát éles kés vagy derelyevágó segítségével vágjuk tetszőleges csíkokra.

A rudakat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, és toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe 15-20 percre, amíg szép aranybarnára sül.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük