Tápláló fekete rizs házilag: az ősi Kína tiltott étele

Fekete-tiltott-rizs
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A nyugati konyhában kevésbé ismert fekete jázminrizs egy szuperélelmiszer, amelyet egészségügyi előnyei miatt érdemes minél gyakrabban fogyasztani.

A fekete rizs a közismertebb jázminrizs egyik változata, amely leginkább az ázsiai konyhában éli fénykorát. Az ősi Kínában csak az előkelő osztály és a kiváltságosok fogyaszthatták, a szegények számára tiltott volt. Ma már bárki számára hozzáférhető, a neve azonban máig tiltott rizs maradt.

Minden olyan ételhez felhasználható, amelyhez fehér rizst ír a recept: így saláták, köretek, egytálételek, rizottók vagy édességek alapja is lehet.

Élettani hatásait tekintve nagyon hasonlít a barna rizsre, hiszen a fehér rizsekhez képest sokkal nagyobb mennyiségben tartalmaz rostokat és ásványi anyagokat, azonban rengeteg antioxidáns (antocianin) is van benne. Az antocianin egyben festékanyag is, amely a fekete rizs mellett többek között az áfonya, a szeder vagy a piros paprika színéért is felel.

Fekete rizs

Fekete-tiltott-rizs-c

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 bögre fekete rizs
  • 1.75 bögre víz
  • 0.5 tk
  • 1 ek olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A rizst öblítsük le folyó víznél, majd egy közepes edényben keverjük össze az összes többi hozzávalóval.

Forraljuk fel, vegyük a hőfokot alacsonyra, és fedő alatt főzzük 25-30 percig, vagy amíg a víz teljesen elpárolog. Kapcsoljuk le alatta a tüzet, és hagyjuk további 10 percig a fedő alatt párolódni.

Vegyük le a fedőt, és lazítsuk fel egy villával. Készítsünk belőle bármi olyan köretet, amelyhez fehér, hosszú szemű rizst javasol a recept.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük