Selymes citromos pite: a mennyei desszert egyszerűen készül

cpcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az omlós tésztán fenséges, kissé fanyar citromos krém kap helyet, isteni lesz.

A fenséges desszert kevés alapanyagból készül, az összeállítása sem nehéz. Maximum a krém miatt lehet izgulni, de ha kihűtöd, hagyod a hűtőben pihenni, tökéletes lesz.

A legtöbb sütinél mindegy, hogy a formát vajjal kened ki vagy sütőpapírral béleled ki, azonban ennél a citromos piténél utóbbit kell használni. A sütőpapírt úgy helyezd a formába, hogy túllógjon a peremén, így szeletelésnél könnyen ki tudod venni a süteményt a tepsiből.

Fantasztikus, amikor beleharap az ember a pitébe és megízleli a lágy, édeskés, mégis fanyar krémet, de a tészta omlós textúrája is rabul ejti a kóstolót. Ha szeretnél, fagyit is kínálhatsz a süti mellé.

Citromos pite

cpct

Hozzávalók 6 adaghoz

Tészta:

  • 12 dekagramm vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 darab citrom (reszelt héja)
  • 12 dekagramm liszt

Krém:

  • 4 darab tojássárgája
  • 4 deciliter sűrített tej
  • 2 darab citrom
  • porcukor a tetejére
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A sütőt melegítsük elő 175 fokra.

A sütiformát (20-22 centiméteres) béleljük ki sütőpapírral úgy, hogy a papír túllógjon a forma peremén.

A puha vajat a cukorral keverjük habosra, majd adjuk hozzá a citrom reszelt héját és a lisztet.

A tésztát nyomkodjuk a formába, villával szurkáljuk meg a tetejét, majd toljuk a sütőbe 15-20 percre.

Krém:

A tojások sárgáját keverjük össze a sűrített tejjel és a citromok facsart levével, majd öntsük rá a forró tésztára, toljuk vissza a sütőbe 25-30 perce, míg a krém megszilárdul.

A süteményt hagyjuk a formában kihűlni, majd helyezzük a hűtőbe 2-3 órára, hogy a krém teljesen megdermedjen. A pitét kínáljuk porcukorral meghintve.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük