Régi kedvenc újraalkotva: a Dubarry-szeletre brokkoli és krumpli is kerül

dszcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A régi kedvenc sertés helyett csirkehúsból készül, karfiol helyett pedig brokkoli kerül a húsra, de más változtatáson is átesett a híres fogás.

A kisvendéglők étlapján nagy sikerrel fut a tartalmas étel, amely eredetileg sertéskarajból készül, de csirkehússal is érdemes kipróbálni. A tepsiben sült bőséges fogásban karfiol, besamelmártás és sok sajt is szerepet kap, általában rizzsel szokás kínálni.

Én most változtattam a megszokott recepten több okból is. Egyrészről szeretem a klasszikus ételeket újragondolni, másrészről nem kaptam szép karfiolt, így brokkolival tértem haza a bevásárlásból, úgyhogy improvizálni kellett. Úgy voltam vele, ha már fehér helyett zöld rózsát teszek a húsra, akkor ne a megszokott rizs, hanem krumpli kerüljön mellé. Hogy ne kelljen befognom még egy edényt a körethez, egyszerűen a hús alá helyeztem a krumplikarikákat, a végeredmény rendkívül ízletes lett, nem maradt belőle egy falat sem.

Dubarry-szelet krumplival és brokkolival

dszct

Hozzávalók 4 személyre

  • 60 dkg csirkemellfilé
  • só és bors ízlés szerint
  • kevés olaj
  • 80 dkg krumpli
  • 1 darab brokkoli
  • 20 dkg sajt
  • 4 dl tej
  • 1 evőkanál vaj
  • 5 dkg liszt
  • 1 késhegynyi szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellet szeleteljük fel, a szeleteket kicsit klopfoljuk ki, majd mindkét oldalán sóval és borssal fűszerezzük a húst. A szeleteket kevés olajjal kikent, forró serpenyőben süssük elő mindkét oldalán addig, amíg a hússzeletek fehér színt kapnak. A kisült csirkemelleket szedjük tálcára és tegyük félre a serpenyőben maradt zsiradékkal együtt.

A brokkolit szedjük rózsáira, majd lobogó, sós vízben 5-8 perc alatt főzzük roppanósra.

A sajtot reszeljük le.

A megtisztított krumplit karikázzuk fel (ujjnyi szeletekre vágjuk), majd fektessük tepsire, sóval és borssal ízesítsük. A sült csirkemellszeleteket helyezzük a krumplira, a hús tetejére pedig a roppanós brokkolit, majd öntsük rá a serpenyőben maradt zsiradékot.

A besamelmártáshoz magas falú edényben olvasszuk fel a vajat, majd a lisztet keverjük el benne, utána apránként öntsük fel tejjel, miközben csomómentesre keverjük. Ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval, majd öntsük a tepsibe pakolt brokkolira.

A mártás tetejére a reszelt sajtot is szórjuk rá, majd 180 fokosra előmelegített sütőben 25-35 perc alatt süssük aranybarnára.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük