Fűszeres darált hússal töltött szőlőlevél, avagy dolmades: görög recept szerint

dolmades
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha kedveled a görög konyhát, vedd fel a repertoárodba a dolmadest, a zöldfűszeres, citromos töltelék mennyei, a szőlőlevél pedig még különlegesebbé teszi a fogást.

A dolmades, avagy a görög töltött szőlőlevél ismerős lehet, hiszen nagyon hasonlóan, csak más fűszerezéssel készül, mint az Erdélyben népszerű töltike. Az alap ugyanaz mindkettőnél: rizses-húsos tölteléket tesznek a szőlőlevélbe, majd feltekerve megsütik vagy főzik. 

A görög változatba olyan friss és karakteres fűszerek kerülnek, mint a menta, a kapor és a petrezselyem, és természetesen a hagyma sem hiányozhat belőle. A dolmadest készítik húsosan és hús nélkül, csak rizzsel is, rád van bízva, melyiknek szavazol bizalmat. 

Ha friss szőlőlevéllel dolgozol, blansíroznod kell őket, de ha erre nincs lehetőséged, a konzerves változat is megteszi. A dolmadest nem érdemes kis adagban készíteni, a betöltött tekercsek pillanatokon belül elfogynak, hidd el, nem nehéz belőle 5-10 darabot eltüntetni.

Dolmades, töltött szőlőlevél

dolmades2

Hozzávalók 70 darabhoz

Dolmades:

  • 70 db szőlőlevél (friss vagy konzerv)
  • 60 ml olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 500 g darált marhahús (vagy bárány)
  • 200 g rizs (hosszú szemű)
  • ízlés szerint só, bors
  • 0.25 csokor menta
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor kapor
  • 0.5 db citrom leve

Szósz:

  • 1 db citrom leve
  • 1 ek keményítő
Recept idők

Elkészítés:

Ha friss levelekkel dolgozunk, készítsük őket elő: dobjuk őket forrásban lévő vízbe, majd pár másodpercig főzzük, míg sötétebb lesz a színük és elvesztik a merevségüket. Szűrjük le őket, majd tegyük hideg vízbe. Ha lehűlt, csöpögtessük le.

A rizst öblítsük át.

Készítsük el a tölteléket: az apróra vágott hagymát dinszteljük puhára az olajon, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. 1 perc után adjuk hozzá a húst, sózzuk, borsozzuk, addig süssük, míg barnára nem vált a színe. Ekkor keverjük hozzá az összeaprított zöldfűszereket, a rizst és a citromlevet, alacsony lángon főzzük 10-15 percig. (A rizsnek itt még nem kell teljesen megpuhulnia.)

Készítsünk magunk elé egy szőlőlevelet úgy, hogy az erezete nézzen felfelé. Tegyünk a közepére egy evőkanálnyit a rizses töltelékből. Ugyanúgy, mint a töltött káposztánál, hajtsuk be a szőlőlevelet jobbról és balról, majd alulról tekerjük fel. Járjunk el így a többi levéllel is.

Tegyük a betöltött leveleket egy lábas aljára szorosan egymás mellé (akár több rétegben), majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. A tetejükre tegyünk egy lefordított tányért. 

Alacsony lángon, gyöngyözve főzzük kb. 30 percig, míg a rizs teljesen megpuhul. 

A szószhoz a keményítőt keverjük ki a citrom levével, majd adjunk hozzá 60 ml-t a dolmades főzőlevéből. Utána öntsük vissza a többihez, főzzük 1-2 perc alatt egybe.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük