Egyszerű keverem-kavarom muffin – Nagyon puha és szaftos a csokis tészta

csokismuffin2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tészta szaftosságáról a cukkini gondoskodik, ez a zöldség ízben nem dominál, de állagban nagyon sokat dob minden süteményen.

A muffin annyira egyszerű műfaj, mégis nagyon változatos: az alapanyagait a végtelenségig lehet variálni, lehet csokis, vaníliás, gyümölcsös, natúr, készülhet joghurttal, tejjel, olvasztott vajjal vagy olajjal, mindenhogyan isteni. Az alábbi verziót a nyár egyik kedvenc zöldségével, cukkinivel gazdagítottuk.

Mivel a cukkininek alapvetően semleges íze van, inkább csak a muffin állagán érződik, sokkal szaftosabb, puhább lesz a tészta még napok múlva is. Nagyon fontos, hogy a reszelt cukkinit alaposan kinyomkodjuk, lecsöpögtessük, mert ha sok nedvesség marad benne, eláztathatja a tésztát.

Cukkinis muffin

csokismuffin

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 150 gramm cukkini (reszelt)
  • 70 gramm barna cukor
  • 80 milliliter növényi olaj
  • 2 darab tojás
  • 120 milliliter zsíros tej
  • 225 gramm liszt
  • 30 gramm kakaópor
  • 0.5 evőkanál sütőpor
  • 0.25 teáskanál szódabikarbóna
  • 75 gramm étcsokoládé
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

A cukkinit reszeljük le, majd 150 grammnyi reszelt cukkinit tegyünk egy szűrőbe, hogy lecsöpögjön. Nyomkodjuk ki belőle a nedvességet, majd tegyük félre.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljük ki a muffinformákat papírral, vagy vajazzuk ki őket.

Egy nagy tálban keverjük össze a cukrot és az olajat, míg a cukor el nem vegyül benne teljesen. Keverjük hozzá a tojásokat, majd a tejet is. 

Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, kakaóport, sót. Óvatosan keverjük egybe a nedves és a száraz hozzávalókat.

Egy spatula segítségével keverjük bele a tésztába a reszelt cukkinit és az apróra darabolt csokoládét is. 

Öntsük a tésztát az előkészített formákba, majd 20 percig vagy tűpróbáig süssük. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük