Omlós sütemény tojás nélkül: a cukkinikenyér tésztája több napig puha marad

Cukkinikenyer
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a cukkinikenyér nagyon hasonlít a banánkenyérhez: a tésztát lédús cukkini dúsítja, így az napokig puha és hidratált marad.

A cukkinikenyér neve megtévesztő lehet, hiszen a zöldség miatt elsőre egy sós süteményre gondolhatsz. A banánkenyérhez hasonlóan azonban ez is egy édes desszert, amelyben szinte észrevétlenül van jelen a reszelt cukkini. A magas víztartalmú zöldségnek ugyanis annyira semleges az íze, hogy minden más hozzávaló dominánsabb nála, így mindössze hidratáló funkciót tölt be, és persze a rosttartalomról is gondoskodik.

A süti másik érdekessége, hogy sem tojást, sem pedig tejterméket nem használ, így vegán diétába is beilleszthető. A receptben megadott mennyiségek egy 23x12 cm-es kalácssütő formához elegendők.

Cukkinikenyér

Cukkinikenyer-1

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 60 ml olívaolaj vagy más növényi olaj
  • 2 ek mandulaital vagy más növényi ital
  • 120 g cukormentes almaszósz
  • 50 g cukor
  • 100 g barna cukor
  • 2 marék darabolt dió vagy pekándió (opcionális)
  • 2 db cukkini lereszelve, lecsepegtetve (kb. 130-150 g)
  • 200 g liszt
  • 0.5 tk sütőpor
  • 0.5 tk szódabikarbóna
  • 0.5 tk
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 0.5 tk őrölt gyömbér
  • 0.25 tk őrölt szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

Egy tálban keverjük össze az olívaolajat, a mandulaitalt, az almaszószt, a cukrokat és a darabolt diót (ha használunk), és adjuk hozzá a kis lyukú reszelőn lereszelt és kifacsart cukkinit.

Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a fűszereket, a sütőport és a szódabikarbónát, és keverjük bele a folyékony hozzávalókat. Ne keverjük túl, csak addig, amíg a tészta összeáll, különben egy nehéz, gumis masszát kapunk.

Öntsük a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 175 fokra előmelegített sütőben 50-55 perc alatt süssük aranybarnára.

Vegyük ki a sütőből, és 10 percig pihentessük a formában, majd vegyük ki belőle, és mielőtt szeletelnénk, hagyjuk teljesen kihűlni.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük