Sűrű, kiadós csülkös bableves savanyú káposztával - Már egy tányértól jóllakik az ember

skblcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A savanyú káposztával és füstölt csülökkel gazdagított bableves nagyon laktató és finom, érdemes elkészíteni, ha nagy vendégsereg látogat a házhoz.

A szabolcsi stílusban készült savanyú káposztás bablevesnek ezer arca ismert, vannak például olyan háztartások, ahol nem kerül répa a levesbe, csak krumpli. Sűrű, olykor főzelékhez hasonló állagát a tejnek köszönheti, amit utolsó mozzanatként, a tejfölös habarás előtt öntenek a levesbe. Rengeteg változatával lehet találkozni, nagyon ízletes leves, de bármennyire is finom, nem tudsz repetázni belőle, mert egy tányérnyi úgy eltelíti az embert, hogy utána mozdulni is alig tud majd.

A tartalmas levest nem lehet kis adagban készíteni, hisz még a legkisebb darab csontos csülöknek is súlya van, és ugye nem csak hús lesz a levesben. Bográcsban készítve lesz a legfinomabb, sok éhes embert lehet vele jóllakatni, de hűtőben is elfér a maradék, tipikusan az az étel, ami másnaposan, felmelegítve még finomabb lesz, készüljön bármilyen recept szerint is.

Csülkös bableves savanyú káposztával

sklct

Hozzávalók 8 személyre

  • 1 darab füstölt csülök
  • 1 marék egész bors
  • 1 fej hagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 2 darab babérlevél
  • 50 dekagramm szárazbab
  • 50 dekagramm savanyú káposzta
  • só és bors ízlés szerint
  • 4 darab krumpli
  • 1 darab sárgarépa
  • 1 darab fehérrépa
  • 2 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 evőkanál liszt
  • olaj kevés
Recept idők

Elkészítés:

A babot előző este áztassuk be annyi vízbe, amennyi ellepi.

A zöldségeket (krumpli, sárgarépa, fehérrépa) pucoljuk meg, a  krumplit vágjuk közepes kockákra, a répákat karikázzuk fel.

A savanyú káposztát mossuk át.

A csülköt nagy fazékban tegyük fel főni annyi vízzel felöntve, amennyi ellepi. A vízbe tegyünk bele 2 gerezd fokhagymát, 1 fej hagymát megpucolva, a babérleveleket és a marék borsot. A csülköt főzzük puhára (2-3 óra), majd amikor elkészült, vegyük ki a vízből és óvatosan daraboljuk fel, a csontot dobjuk ki. A csülök főzővizét szűrjük le, majd a leszűrt lébe tegyük vissza a feldarabolt húst, adjuk hozzá a babot, savanyú káposztát, krumplit, répákat, ha szükséges, öntsük még fel vízzel, sóval és borssal ízesítsük a levest.

Serpenyőben készítsünk rántást: a megmaradt fokhagymát fokhagymanyomón préseljük a serpenyőbe, kevés olajon pirítsuk, majd keverjük hozzá a lisztet, amikor zsemleszínű lesz, a pirospaprikát is keverjük hozzá. A leves főzővizéből 1-2 (esetleg több) merőkanállal keverjük simára, majd adjuk a leveshez. Amikor minden zöldség megpuhult, elkészült a tartalmas leves, amely mellé hűvös tejföl és kenyér dukál.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük