Amerika legmenőbb mexikóija csirkével, babbal és salsával - Laktató burrito tál

burritotál2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ahogy Amerika elképzeli a mexikói konyhát: fűszeresen, több különböző alapanyaggal és szósszal. Most otthon is elkészítheted.

New Yorkban az a jó, hogy egy városon belül minden náció konyháját meg tudja kóstolni az ember, nem kivétel ez alól a tex-mex kaja sem.

Ennek az egyik legismertebb gyorséttermi képviselője a Chipotle, ahol lehet kérni a nagy klasszikusokat - quesadilla, burrito, taco -, valamint ezeket tál formájában is – ez utóbbinak a receptjét mutatjuk most meg nektek. Nagyon laktató, ízletes, minden benne van, ami kell.

Csirkés burrito tál

burritotál

Hozzávalók 4 személyre

A csirkéhez

  • 400 gramm csirkemellfilé
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 gramm chipotle-konzerv
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • ízlés szerint só, bors

A guacamoléhoz

  • 2 darab avokádó
  • 1 darab lilahagyma
  • 1 darab lime
  • 1 csokor friss koriander

A salsához

  • 2 darab paradicsom
  • 2 darab lilahagyma
  • 1 darab lime
  • 1 csokor friss koriander
  • 1 mokkáskanál őrölt koriander
  • 1 mokkáskanál őrölt római kömény

A tálaláshoz

  • 200 gramm tortillachips
  • 250 gramm tejföl
  • 100 gramm cheddar sajt, reszelve
  • 1 fej római saláta
  • 300 gramm barna rizs (főtt)
  • 400 gramm konzerv vörös kidney bab
Recept idők

Elkészítés:

Elsőként a csirke marinádját készítjük el: aprítógépbe tesszük a lilahagymát, a fokhagymát, a chipotle-konzerv negyedét-felét (csípősségtűréstől függően), az olajat, a római köményt, sózzuk, borsozzuk és felöntjük kb. 1 dl vízzel, majd alaposan összezúzzuk. A marinádot egy műanyag dobozba öntjük, beletesszük a csirkét, majd hagyjuk pár órát vagy egy egész éjszakát pácolódni.

Következő a guacamole: meghámozzuk és összetörjük az avokádót, összekeverjük az apróra kockázott lilahagymával, az ugyanígy felvágott korianderrel és egy lime levével.

A salsához a paradicsomot és a lilahagymát apróra vágjuk, majd összekeverjük a friss korianderrel, a lime levével és az őrölt fűszerekkel. Sózzuk, borsozzuk.  

A bepácolt csirkekockákat egy serpenyőben kevés olajon készre sütjük.

A tálalás a következőképpen néz ki: egy nagy tálba szedünk egy adagot a rizsből, a babból és a felszeletelt salátából. Erre jön a csirke, rá a salsa, valamint az avokádókrém. Végül megszórjuk reszelt sajttal, koronázzuk tejföllel, mellé pedig tortillachipset kínálunk.

Hallottál már a mexikói csokoládés csirkéről? Próbáld ki mindenképp, itt találsz hozzá receptet!

Fotó: Street Kitchen, Cover: Getty Images

Ezt is szeretjük