Ízletes rizses egytálétel csirkecombbal: csípősen az igazi az indiai recept

Csirke biryani cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A biryani kedvelt indiai fogás, tápláló rizses egytál, melyet hússal és vegetáriánus formában is készítenek.

A csirkehúsos biryani teljesen más, mint a magyar rizses hús. Az indiai fogás nagyon fűszeres, pikáns, a rizs pedig külön készül fahéjjal és kardamommal ízesítve, így lesz igazán különleges.

A csirkebiryani egytálétel, de külön kell készíteni a húst és a rizst, majd miután elkészültek, utána lehet egybeforgatni vagy rétegezni őket. Ha még több izgalmat vinnél az ételbe, akkor tálalásnál kínálj mellé joghurtot, és egy marék mentalevéllel is megszórhatod. Ennek az ételnek jól áll, ha csípős, ezért a chilipaprikák félbevágva kerülnek mellé. Persze, ha nem rajongsz a tüzes ízekért, akkor nyugodtan hagyd ki a receptből.

Csirkebiryani

Csirke biryani ct

Hozzávalók 4 személyre

  • kevés olaj
  • 2 darab vörös- vagy lila hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 80 dkg csirkecomb
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 teáskanál édeskömény
  • 1 teáskanál currypor
  • 1 teáskanál cayenne-bors
  • 1 teáskanál őrölt chili
  • 3 darab paradicsom
  • 2 dl víz
  • 300 g natúr joghurt
  • 4 darab jalapeño vagy chilipaprika
  • 1 csokor petrezselyem vagy koriander
  • 1 bögre basmati rizs
  • 2 bögre víz
  • 1 rúd fahéj
  • 4 szem kardamom
  • só ízlés szerint
  • 2 marék kesudió
Recept idők

Elkészítés:

Egy magas falú edényben egy kevés olajat hevítsünk fel, majd dobjuk rá a vékonyan felszeletelt hagymát, és körülbelül 8 percig dinszteljük. Ezután keverjük hozzá a szeletelt fokhagymát és a csirkecombokat, és pirítsuk addig a húst, amíg színt kap.

Amikor a hús színt kapott, szórjuk rá a római köményt, édesköményt, curryport, Cayenne-borsot, chilit. Alaposan forgassuk egybe a combokat és a fűszereket, 1 percig pirítsuk, utána adjuk hozzá a tetszés szerint felvágott paradicsomot és a vizet.

Körülbelül 10-15 perc után keverjük a húshoz a joghurtot. 2 perc után a félbevágott vagy kisebbre darabolt paprikákat is forgassuk az ételhez a finomra vágott petrezselyemmel együtt. Az ételt 10-15 perc alatt főzzük készre.

A rizst mossuk meg.

2 bögre vizet tegyünk fel főni a fahéjjal, kardamommal és a sóval. Amikor forr, adjuk hozzá a rizst, és közepes láng felett főzzük 10-15 percig. Ezután fedő alatt hagyjuk 10-15 percet.

A rizst és a húst forgassuk egybe, a kesudiót is keverjük hozzá, utána kínálhatjuk is az ételt.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük