Laktató, vitamindús csicseriborsó-burger – Szuper fehérjeforrás hús helyett

csicseriborsó burger cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A csicseriborsó nem csak a hummusz alapanyaga lehet, számtalan finom és egészséges étel készülhet belőle.

Egyre több ismerősöm tér át vegetariánus vagy vegán életmódra. Én egyelőre eszem húst is, de nyitott vagyok a húsmentes ételekre is, főleg, ha azok egészségesek és táplálóak is. A csicseriborsót nagyon szeretem, főleg azért, mert a nagy kedvencem, a hummusz alapanyaga.

A csicseriborsó az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, így a húsmentes étkezésbe kötelező beilleszteni. Ugyan viszonylag magas a szénhidráttartalma, viszont csak kis százaléka gyors felszívódású. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Diétázóknak azonban este már nem ajánlott a fogyasztása. 

A csicseriborsó hamburgerpogácsa alapanyaga is lehet, nagyon gyorsan elkészül. Ha nem akarunk sokat pepecselni, kész hamburgerzsömlébe is tehetjük, de ha időnk engedi, készítsünk inkább házi bucit. Sok zöldséggel fogyasszuk. 

Csicseriborsó-burger

csicseriborsó burger recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 darab csicseriborsó (konzerv)
  • 1 fej hagyma
  • 1 darab tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál zabpehely (finom szemű)
  • 1 kávéskanál római kömény
  • 1 evőkanál olívaolaj (sütéshez)
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 kávéskanál koriander (őrölt)
Recept idők

Elkészítés:

A konzervet csepegtessük le, majd a hagymával, a fokhagymával, a tojással és a zabpehellyel együtt aprítsuk össze. Nem kell teljesen pépesnek lennie. Tegyük hozzá a fűszereket is. Formázzunk belőle pogácsákat, kicsit lapogassuk meg, majd tegyük hűtőbe. 

Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, süssük a pogácsák minden oldalát néhány percig. 

Házi hamburgerzsemlében, sok zöldséggel és házi ketchuppal tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük