A reggelik királynője a croque madame: tükörtojás pihen a melegszendvics tetején

croquemadame2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A ráérősebb reggeleken érdemes rászánni egy kis időt ennek a szendvicsnek az elkészítésére, annyira mutatós, laktató és isteni, hogy csak szeretni lehet.

Messze nem csak egy sima melegszendvics a croque madame, olyan laktató és tartalmas, hogy akár egy főétkezést is kivált. Sosem tudtam elképzelni, hogyan lehet egy szendvics annyira összetett, mint egy több órán át készülő fogás, pedig ez a francia recept tényleg sok szempontból kiemelkedő.

Az egyik központi eleme, akármennyire is meglepő, az a dijoni mustár. Nagyon sokat dob az összélményen, úgyhogy nem szabad kihagyni, és nem érdemes simával sem helyettesíteni. Erre megy a füstölt-főtt sonka, a sajt, majd a másik főszereplő, a besamelmártás. Annyira gazdag, krémes és ízletes lesz a szedvics ettől a kombinációtól, hogy garantáltan jóllaksz majd vele. 

A croque madame abban különbözik a croque monsieur-től, hogy tükörtojás is ékesíti: ez annál jobb, minél lágyabb, folyósabb a sárgája. Így tényleg valódi ízbombát tehetsz az asztalra viszonylag kevés munkával és időráfordítással. 

Croque madame melegszendvics

croquemadame

Hozzávalók 2 darabhoz

Besamel:

  • 320 ml tej
  • 2 ek vaj
  • 2 ek liszt
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 csipet szerecsendió
  • 0.5 tk fokhagymapor

Szendvics:

  • 200 gramm sajt
  • 4 szelet kenyér
  • 2 ek dijoni mustár
  • 4 ek vaj
  • 6 szelet sonka (füstölt, főtt)
  • 2 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a besamelt: a tejet melegítsük fel a mikróban vagy a tűzhelyen. Egy kis lábasban olvasszuk meg a vajat, majd szórjuk rá a lisztet, és keverjük egybe. 1 perc után fokozatosan öntsük fel a meleg tejjel, és keverjük csomómentesre. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval és fokhagymaporral ízesítsük. Várjuk meg, amíg besűrűsödik, majd húzzuk le a tűzről, és tegyük félre.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Készítsük magunk elé a kenyérszeleteket, kenjük meg mindegyiket dijoni mustárral. 

Készítsünk elő egy nagy serpenyőt, olvasszunk meg benne 1-2 evőkanál vajat. Tegyünk a serpenyőbe – ha elfér egyszerre – két kenyérszeletet a mustáros felükkel felfelé. Szórjunk rájuk sajtot, majd pakoljunk rájuk 3-3 szelet sonkát, és újra sajtot. A tetejükre tegyük rá a maradék két szelet kenyeret a mustáros felükkel lefelé. Amikor az alsó kenyérszelet megpirult, és a sajt elkezd olvadni, fordítsuk meg a szendvicseket, ha szükséges, tegyünk még alájuk vajat. Pirítsuk meg a másik felüket is.

Tegyük az elkészült szendvicseket egy sütőpapírral bélelt tepsire. 

A tetejüket kenjük meg bőségesen a besamellel, majd szórjuk meg a maradék sajttal. Toljuk őket a sütőbe 5 percre, míg a sajt megolvad, picit megpirul. (Ha van, grillfunkcióra tegyük be.)

Közben a serpenyőbe tegyünk még egy kis vajat/olajat, és üssük rá a 2 tojást. Süssük őket 2-3 percig, amíg a fehérje megszilárdul, de a sárgája még folyik.

Koronázzuk meg a kész szendvicseket a tükörtojással, majd rögtön tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük