Citromos vöröslencse-krémleves curryvel: tápláló ebédként is megállja a helyét

vöröslencseleves2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A vöröslencse hatalmas előnye, hogy nagyon gyorsan megfő, 20 perc alatt elkészül a laktató leves.

Ha szereted a vöröslencsét, mindenképpen készítsd el az alábbi receptet, ez a fűszeres, currys leves valódi ízbomba, arról nem is beszélve, hogy az egészséges hüvelyesnek köszönhetően tápláló is. 

A vöröslencse mellé répa kerül, amelynek az édességét római köménnyel, curryvel és cayenne-borssal kell ellensúlyozni. A végeredmény nagyon fűszeres és picit csípős lesz, ha enyhébb ízvilágúra szeretnéd készíteni, csak fél teáskanállal használj a fűszerekből, a cayenne-t pedig akár el is hagyhatod. A kurkuma sem kötelező eleme a levesnek, viszont sokkal szebb színe lesz tőle.

A citromlevet nyugodtan adagold ízlésed szerint, 3 evőkanálnyi biztosan kell majd bele, de lehet savanykásabb is. A levest teljesen le is pürésítheted, ahogy én is tettem, de darabosabbra is hagyhatod.

Citromos vöröslencse-krémleves

vöröslencseleves

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 darab répa
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1.5 liter alaplé
  • 300 gramm vöröslencse
  • 1 csapott teáskanál római kömény
  • 1 csapott teáskanál curry fűszerkeverék
  • 0.5 teáskanál cayenne-bors
  • 1 mokkáskanál kurkuma
  • 3 evőkanál citromlé
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A hagymákat hámozzuk meg, a vöröshagymát vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze. A répákat pucoljuk meg, vágjuk őket karikákra. A vöröslencsét öblítsük át hideg vízzel, szűrjük le.

Melegítsünk olajat egy lábasban, dobjuk rá a hagymát és a répát, majd 5 percig dinszteljük, míg a hagyma puha nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát is, majd 1 perc után öntsük fel az alaplével. Szórjuk bele a lencsét, a római köményt, a curryt és a cayenne-borsot. Ha forr a leves, vegyük lejjebb a lángot, fedő alatt nagyjából 10-15 percig főzzük, míg a lencse és a répa puha nem lesz. Kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Botmixerrel pürésítsük a levest. (Lehet teljesen sima, de darabosabbra is hagyható.) Ekkor adjuk hozzá a citromlevet, ha szükséges, még sózzuk. Rögtön kínálhatjuk is.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük