Isteni citromos-fokhagymás szósz nem csak tésztához: húsok, halak mellé is mennyei

szósz2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Pillanatok alatt elkészül ez az isteni szósz, friss, könnyed és üde, mindenféle alapot feldob.

Gyors, egyszerű, mégis isteni finom ez a fokhagymás-citromos szósz, nagy előnye, hogy akár főtt tésztával egybeforgatva is tökéletes fogást eredményez. Mi több, akár sült csirkemellet vagy garnélát is megkoronázhatsz vele, sőt, lazaccal is jól harmonizál a citrusos ízvilág.

Bár a citrom és a fokhagyma a szósz főszereplői, fontos eleme még a friss petrezselyem, a parmezán és a tejszín is, nagyon krémes, ízletes lesz a mártás. Ha igazi fokhagymarajongó vagy, megemelheted a mennyiségét, de a citromot is ízlés szerint adagold. Ha pedig még krémesebb szószra vágysz, az alaplevet tejjel vagy tejszínnel is helyettesítheted.

A sűrítés az alábbi receptben liszttel történik, de használhatsz helyette keményítőt is. Utóbbit egy kevés hideg vízzel keverd csomómentesre, add a szószhoz, majd forrald vele össze.

Citromos-fokhagymás szósz

fokhagymásszósz

Hozzávalók 4 személyre

  • 30 gramm vaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek liszt
  • 250 ml tejszín
  • 250 ml alaplé
  • 1 db biocitrom héja
  • 2 ek citromlé
  • 50 gramm parmezán
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A vajat olvasszuk fel egy serpenyőben. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd pirítsuk fél percig. Szórjuk rá a lisztet, majd még 1 percig kevergessük, míg halványbarna nem lesz a színe. Ekkor fokozatosan öntsük fel az alaplével és a tejszínnel, közben kevergessük. Vegyük lejjebb a lángot, majd gyöngyözve főzzük, míg besűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk.

Keverjük bele a citromhéjat, -levet, parmezánt, majd az összeaprított petrezselymet. Ahogy elolvadt a sajt, vegyük le a tűzről.

Rögtön tálaljuk, tésztával, de húsok mellé is isteni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük