Így készül a legfinomabb bazsalikomos paradicsomszósz – Akár télire is eltehetjük

paradicsomszósz
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az édes, érett paradicsomból készült ételeknek nincs párjuk, minden sokkal finomabb lesz, ha konzerv helyett frisset használunk hozzá.

A paradicsomszósz olyan alaprecept, amelyre mindenkinek szüksége lehet a konyhában: egy sima spagettitésztát is a köbre emelhetünk vele, de pizzafeltétként is tökéletesen funkcionál. Az alább olvasható mennyiség kb. 4 adag tésztára vagy 2 nagy pizzára elegendő.

A paradicsomot attól függően vágjuk össze vagy pürésítsuk le, hogy darabosra vagy krémesre szeretnénk a szószt, tésztára előbbit, pizzára utóbbit ajánlom. Ha esetleg nincsen/nem kapunk friss bazsalikomot, 3:1 arányban használjuk a szárítottat, tehát az alábbi recept esetében 1,5 evőkanál szárítottra lesz szükség. 

Az így készült paradicsomszószt - ha nagyobb mennyiséget készítünk - tartósíthatjuk is, töltsük fertőtlenített befőttesüvegekbe, majd dunsztolással tegyük el.

Bazsalikomos paradicsomszósz

paradicsomszósz2

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 12 darab paradicsom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 5 evőkanál friss bazsalikom
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • opcionális cukor
Recept idők

Elkészítés:

A paradicsomokat forrázzuk le, húzzuk le a héjukat, majd aprítsuk össze. Aprítógéppel egészen pürésre darálhatjuk attól függően, hogy darabosabb vagy krémesebb szószt szeretnénk.

Melegítsünk olívaolajat egy nagy lábasban, majd dobjuk rá a lereszelt fokhagymát, 1-2 percig kevergessük. Adjuk hozzá a paradicsomot, sót, borsot, összeaprított bazsalikomot, ha szeretnénk, 1 evőkanál cukrot. Folyamatosan kevergetve forrásig melegítsük.

Vegyük a legalacsonyabbra a lángot, majd 2-3 óráig főzzük a szószt, néha keverjünk rajta egyet. Az első órában fedő nélkül, a másodikban fedővel főjön. 

A kész szószt tésztával is kínálhatjuk, de pizzán is felhasználhatjuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük