Szaftos bakonyi sertésszelet sok gombával és tejföllel – Így készítve lesz a legfinomabb

sbszcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A bakonyi sertésszelet igazi régi kedvenc, amit nagyon sokan szeretnek házi készítésű galuskával vagy pergős rizzsel fogyasztani.

A nagymamám sokszor készítette, emlékszem, a sűrű szaftos húshoz mindig galuskát kínált, amit deszkáról, villámmozdulatokkal szaggatott a lobogó vízbe. Én erre már képtelen vagyok, csakis nokedliszaggatón készítem a galuskát. A tartalmas pörköltféle a „bakonyi” nevet viseli, régi szakácskönyvekben és gasztroújságokban úgy írták, a bakonyi módra készült ételek gombával főnek és tejfölös habarást kapnak.

Az ízletes fogás elkészítése kissé időigényes, hiszen először a húst pirítjuk, majd ugyanabban a serpenyőben a gombát, végül jön a hagyma és minden egybekerül. Vannak receptek, amelyek szalonnát is ajánlanak bele, amit szintén serpenyőben pirítanak, én azonban ezt kihagyom, mivel a családban nem rajongunk érte.

Így lesz a legfinomabb

Régebben a gombát mindig a hússal együtt tettem a fazékba, aztán egy ismerősöm javaslatára változtattam a szokásomon. Serpenyőben pirítom a gombát, majd habarás előtt teszem vissza a fazékba. A gomba harapósabb, sokkal ízletesebb, a habarásnál pedig nem sajnálom a tejfölt - krémessé teszi a szaftot. Tálalásnál még egy adag hűvös tejföl is kerülhet az ételre, savanyú vagy uborkasaláta is nagyon illik mellé.

Bakonyi sertésszelet

stbszct

Hozzávalók 4 személyre

A bakonyihoz:

  • 8 szelet sertéskaraj
  • 3 fej hagyma
  • 400 gramm csiperkegomba
  • 1 darab hegyes-erős paprika
  • 1 darab paradicsom
  • ízlés szerint só és bors
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 2 deciliter víz
  • kevés olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 300 milliliter tejföl

A galuskához:

  • 400 gramm liszt
  • 3 darab tojás
  • 1 nagy csipet
  • szükség szerint víz
Recept idők

Elkészítés:

A karajszeleteket kicsit kiklopfoljuk, majd mindkét oldalán sóval és borssal ízesítjük, hűtőbe tesszük, míg előkészítjük a többi hozzávalót.

A hagymákat finomra vágjuk a paradicsommal és a paprikával együtt.

A gombát megtisztítjuk és ízlésünk szerint feldaraboljuk.

A hússzeleteket egy nagy serpenyőben/edényben kevés olajon mindkét oldalán megsütjük, majd a kész karajt tálcára szedjük. A hús zsiradékján a gombákat megpirítjuk, majd kiszedjük, ezután a hagyma kerül a zsiradékba, dinszteljük, hozzákeverjük a paprikát és a paradicsomot. Ezután félrehúzzuk és a pirospaprikát is elkeverjük benne, utána a hús visszakerül a fazékba, körülbelül 2 deciliter vizet öntünk rá, sóval és borssal ízesítjük, 15-25 percig főzzük, amíg a hús megpuhul.

A lisztet a tejföllel csomómentesre keverjük.

A gombát a húshoz keverjük, majd 2-3 perc után a szaftból pár kanállal a tejfölhöz keverünk, utána a habarást a pörkölthöz öntjük, alaposan elkeverjük, forrásig főzzük. A kész ételt nokedli vagy rizs mellé kínáljuk.

Galuska:

A lisztet a sóval egybekeverjük, majd a közepébe mélyedést ásunk, abba ütjük a tojásokat, elkezdjük egybekeverni, közben annyi vizet adagolunk hozzá, hogy lágy masszát kapjunk.

A galuskákat lobogó vízbe nokedliszaggató segítségével beleszaggatjuk, amikor a nokedli felúszik a víz tetejére, 1-2 percet várunk, majd leszűrjük. 

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük