Sült padlizsánkrém másképp: mediterrán verziót mutatunk

Baba-ganoush-mediterran-padlizsankrem
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A baba ganoush, a füstös aromájú libanoni mártogatós nem sokban különbözik a hagyományos padlizsánkrémtől, azonban a minimális különbségek egy teljesen más ételt eredményeznek. Kenőkrémként és mártogatósként is szuper!

A padlizsánkrém sokak kedvenc fogása, hiszen letisztult, mégis karakteres íze semmi máshoz nem fogható. A hagyományos padlizsánkrémről ebben a cikkünkben írtunk korábban, most pedig egy mediterrán jegyekkel rendelkező változatot mutatunk. 

A két verzió nem sokban különbözik egymástól, hiszen mindkettő alapja a sült vagy grillezett padlizsán, az ízesítésük azonban eltérő. A baba ganoush az olaj, a só és a bors mellett citromlevet is tartalmaz, és mint a legtöbb közel-keleti étel esetében, tahini, azaz szezámpaszta is helyet kap benne. Mindezt pedig selymesre pürésítés után szendvicskrémként vagy pitához, esetleg zöldségekhez mártogatósként is fogyaszthatod.

Baba ganoush

Baba-ganoush-mediterran-padlizsankrem-1

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 db közepes padlizsán
  • 3 ek tahini
  • 3 ek friss citromlé
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 0.5 tk
  • díszítéshez petrezselyem, füstölt paprika
Recept idők

Elkészítés:

Csomagoljuk a padlizsánokat alufóliába, és tegyük 50-60 percre 200 fokra előmelegített sütőbe. Akkor vannak készen, ha kissé összeesnek és nyomásra teljesen puhák. Vegyük ki a sütőből, csomagoljuk ki őket, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

Kézzel húzzuk le a héjukat, tisztítsuk meg az elszenesedett daraboktól, és folyó víz alatt öblítsük le. Tegyük szűrőbe fél órára, és hagyjuk, hogy a felesleges folyadék kicsepegjen belőlük. 

Tegyük a padlizsánt, a tahinit, a citromlevet, az olívaolajat, a fokhagymát és a sót aprítógépbe, és pürésítsük krémes állagúra. Kanalazzuk egy tálba, és a tetejét szórjuk meg petrezselyemmel, füstölt paprikával.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük