Ezek az ételek segítik a csonterősítő és bőrfiatalító kollagén termelődését - Egyél belőlük minél többet

marhahús alaplé cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kollagén elsősorban bőrfeszesítő, öregedésgátló tulajdonságáról ismert, de nemcsak a külsődre van nagyon jó hatással, hanem a fogyásodat is támogatja.

A kollagén az ember szervezetében a legnagyobb számban előforduló állati eredetű fehérje, egyfajta összetartó kapocs a csontok, a bőr, az izmok és a belső szervek közt. Ennek a fehérjének a termelése ahogy idősödsz, egyre csökken. Ha nem táplálkozol megfelelően és mozgásszegény életmódot élsz, akkor ez a folyamat fel is tud gyorsulni. Ezért is fontos a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás, valamint a kollagén pótlása. A kollagén nemcsak a bőröd egészségét őrzi meg, hanem a testsúlyodat is kontrollálja, az ilyen típusú fehérjéktől később leszel éhes. 

A megfelelő kollagénpótlás nagyon fontos, amelyet étrend-kiegészítőkkel is bevihetsz a szervezetedbe, de szerencsére vannak természetes források is, vagyis megfelelő ételek fogyasztásával is szinten tudod tartani. Nagyon fontos, hogy a kollagén mellé fogyassz megfelelő mennyiségű C-vitamint is, mert ennek hiányában a termelés teljesen megáll. A vízben oldódó vitamint bejuttathatod étrend-kiegészítő formájában is, de ha ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket is rendszeresen eszed, akkor biztosan nem lesz belőle hiányod. Ezeken az ételeken kívül a homoktövis is igazi C-vitamin-bomba.

A természetes kollagénforrásokat, illetve azokat az ételeket, amelyek segítik a termelődését, csokorba gyűjtöttük. 

tojás álló

Csontleves

A csontlevesbe belefőnek a porcok és a húsok hasznos összetevői, így gyakorlatilag egy folyékony kollagént kapsz, amelyből érdemes naponta 3-4 decilitert meginni. Itt olvashatsz bővebben az alapléről.

Kocsonya

A magyar konyha egyik kedvenc étele a kocsonya, amelyben a porcogós részek, a fej, a fül, a köröm és a farok serkentik a kollagéntermelődést. Ha szeretnéd otthon is elkészíteni, ezt a receptet kövesd.

kocsonya álló

Spirulina

A spirulina rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmazó, növényi fehérjében, vasban, magnéziumban és B-vitaminban gazdag sósvízi alga. A spirulina az aminosavak növényi eredetű forrása. Ilyen például a glicin, amely a kollagén kulcsfontosságú alkotóeleme. A spirulinát fogyaszthatod tablettaként, de por formájában turmixokhoz is keverheted. 

Tojás

A tojás az egyik legjobb kollagénszint-növelő ételek egyike. Ha rendszeresen, akár naponta eszel tojást, akkor a szervezeted egészséges zsírokhoz és kiváló minőségű fehérjéhez jut. 

saláta főtt tojással álló

Tőkehal

A legtöbb fehér halhoz hasonlóan a tőkehal is gazdag aminosavakban, például glicinben és prolinban. Olyan esszenciális tápanyagokat is tartalmaz, mint a szelén, a B6-vitamin és a foszfor. Érdemes a hal bőrét is megenni, kiváló kollagénforrás. 

Zöld levelű zöldségek

A spenót, a fejes saláta és a káposzta magas C-vitamin-tartalmúak, így támogatják a természetes kollagén termelődését a szervezetedben. Ugyanígy működik a házi savanyú káposzta is. A C-vitamin nemcsak antioxidáns, hanem az I. típusú kollagén előállításához is szükséges. Ez az a kollagéntípus, amely a szervezetben a legnagyobb arányban fordul elő. 

spenót álló ok

Tökmag

A tökmag értékes tápanyagokban, többek között cinkben, magnéziumban és vasban gazdag mag, amely segíti a szervezet kollagénszintézisét, valamint szerepet játszik az immunrendszer hatékony működésében is. Tökmagot akkor is ehetsz, ha diétázol, mert zsírégető hatással is rendelkezik. 

Eper

Az eper nemcsak kiváló C-vitamin-forrás, hanem a legfontosabb kollagénépítők egyike. Magas antioxidáns-tartalma gátolja a kollagén gyors lebomlását. Az áfonyára, a szederre és a málnára is igazak ezek az állítások.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük