8 ötlet, hogy ne legyen olyan savas a paradicsom – Nem csak a cukor a megoldás

paradicsomszósz cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A paradicsom számos étel alapja, pizza- és tésztaszószokat készíthetsz belőle, húsokat tesz szaftosabbá, de a magyaros ételek nagy részének is fontos alapanyaga.

A paradicsom, amely valahol félúton van a zöldség és a gyümölcs között, magas cukor- és C- vitamin-tartalmú, rendkívül egészséges. A benne található savak jótékony hatásúak is lehetnek, de az enyhe gyomorproblémákban szenvedőknek már csínján kell bánniuk a paradicsom fogyasztásával, mert erős gyomorégést is okozhat. A konzervváltozatokban ez a savasság fokozottan van jelen. 

A paradicsomszósz nagyon sok fogás főszereplője, gondolj akár egy egyszerű paradicsomos tésztára vagy pizzára. A paradicsomszósz - megfelelő fűszerezéssel - minden ételnek mediterrán hangulatot kölcsönöz, a csirkemellet is szaftossá, ízletessé teszi. Sajnos a savassága miatt az érzékeny gyomrúaknak vigyázniuk kell a fogyasztásával, de szerencsére léteznek módszerek, amelyekkel csökkentheted ezt az égő, maró érzést. 

paradicsompüré álló ok

Adj hozzá cukrot

A paradicsomszósz savasságát a legegyszerűbben cukor hozzáadásával tudod csökkenteni. Amikor a szósz forrni kezd, adj hozzá egy csipet sót és egy csipet fehér vagy barna cukrot, majd jól keverd össze. Ne aggódj, a szósz nem lesz édes, de a paradicsom nem fogja marni a gyomrod. 

Válassz édesebb paradicsomfajtát

Ha nem akarsz lemondani a friss paradicsommal készült spagettiről, de nem komfortos a savassága, akkor válassz a kevésbé savanykás fajták közül. A datolyaparadicsom például ilyen, édes és alacsony a savtartalma.  

paradicsom álló ok

Tegyél bele krumplit vagy sárgarépát

A krumpli és a sárgarépa is képes arra, hogy részben magába szívja a paradicsom savasságát, főleg, ha paradicsomszószról van szó. Hámozz meg és vágj össze krumplit vagy répát, főzd bele a paradicsompürébe, utána vedd ki belőle. Érezni fogod a különbséget. 

Adj hozzá fahéjat és szerecsendiót

Ha konzerv vagy üveges hámozott paradicsomot használsz, akkor a savanyúságát lágyíthatod, ha főzés közben fahéjat vagy szerecsendiót adsz a szószhoz. Ezzel a módszerrel a mártás íze vagy minősége nem változik, de ügyelj a mennyiségekre: egy kilogramm paradicsomhoz fél teáskanállal tegyél a fűszerből. 

fahéj álló

Adj hozzá szódabikarbónát

Az univerzális szódabikarbóna a paradicsomnak is jót tesz. Miközben fő a mártás, csak egy csipetnyit kell hozzáadnod. Forrás közben kis buborékok fognak keletkezni, ez azt jelzi, hogy dolgozik a szódabikarbóna. 

Távolítsd el a héját vagy a magjait

Ha friss paradicsomot használsz, érdemes eltávolítani a héját. Van, akit zavar a mártásban úszó paradicsomhéj, de nemcsak emiatt érdemes lehúzni róla, hanem így a savassága is csökkenni fog. A héja nagyon könnyen eltávolítható, csak forralj vizet, majd tedd bele a paradicsomokat. Ha kivetted, engedj rájuk hideg vizet, és máris könnyedén lehúzhatod a héjukat.

A másik nagyon savas rész a mag, amelyet szintén érdemes eltávolítani, ha meg szeretnéd kímélni a gyomrod. Kicsit fáradságosnak tűnik, de csak fel kell vágnod a paradicsomot és egy éles késsel óvatosan kikaparnod a magokat. 

hámozott paradicsom belső

Adj hozzá zöldségalaplevet

Ha paradicsompürét használsz, akkor a savanyúság csökkentésére remek módszer, ha hozzáöntesz egy fél csésze zöldséglevet főzés közben. Az alaplé nemcsak ellensúlyozza a savasságot, hanem ízt és aromát ad a paradicsomszósznak.

Csökkentsd a főzési időt 

Ha nem szeretnél cukrot, szódabikarbónát, alaplevet vagy fahéjat hozzáadni a szószhoz, akkor csak egy dolgod van: főzd a paradicsomot a lehető legkevesebb ideig, mert minél tovább rotyog a tűzhelyen, annál savasabb lesz. Ha paradicsom alapú ételt készítesz, akkor legutoljára add hozzá. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük