Isteni, abbahagyhatatlan mogyoróvajas keksz: ezt kínáld kávé mellé

mogyoróvajas keksz cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mogyoróvaj villámgyorsan rendbe teszi az energiaszinted, legyél a nap bármely szakában, biztosan felpörögsz tőle.

A mogyoróvajas, ahogy a csokichipses keksz is Amerikából terjedt el a világ többi országába, és nemcsak azért lett népszerű, mert eteti magát, hanem azért is, mert nagyon könnyű elkészíteni, és a sütőnek sem kell sokáig bekapcsolva lennie hozzá.

A kekszek viszonylag sokáig elállnak egy megfelelő és mutatós sütisdobozban – feltéve, ha nem eszitek meg pillanatok alatt –, így mindig kínálhatsz valamit a reggeli kávé mellé. Mint írtuk, a kávét nem jó éhgyomorra fogyasztani, így mindenképpen hasznos otthon valamilyen gyors ropogtatnivaló.

Azért óvatosan ezekkel a kekszekkel, mert nem diétásak, de néha-néha beleférnek az étrendbe. A mogyoróvajas nemcsak energiadús, hanem izgalmas ízű is lesz, egyszerre sós és édes, ahogy ez a szezámos-mézes keksz is, amit szintén pillanatok alatt összeállíthatsz. 

Mogyoróvajas keksz

mogyoróvajas keksz recept ok

Hozzávalók 24 darabhoz

  • 225 gramm vaj
  • 225 gramm mogyoróvaj (sima vagy darabos)
  • 200 gramm cukor
  • 220 gramm barna cukor
  • 2 darab tojás (L-es)
  • 340 gramm liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1.5 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál
Recept idők

Elkészítés:

A vajat, a mogyoróvajat és a cukrokat habosítsuk fel egy tálban, majd üssük bele a tojásokat is, és jól keverjük össze. 

Egy másik tálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a szódabikarbónát, a sütőport és a sót, majd forgassuk hozzá a vajas keverékhez. Tegyük a tésztát a hűtőbe 1 órára pihenni. Ebből a mennyiségből két tepsire valót készíthetünk.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. 

Gyúrjunk körülbelül 2,5 centiméter átmérőjű labdákat, és tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Egy villa hátának a segítségével lapogassuk el úgy, hogy a villa nyoma benne maradjon a tésztában. 

Süssük a kekszeket 10 percig, amíg egy kicsit el nem kezdenek megpirulni. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kicsit hűlni, majd tegyük rácsra, hogy teljesen kihűljenek. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük