10 tradicionális fogás Máltáról: ezeket kóstold meg, ha oda utazol

máltaiételek
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Málta gasztronómiája nagyon sokszínű, hiszen több ország is hatást gyakorolt rá, viszont éppen ezért nagyon izgalmas fogásokat kóstolhatsz, olyan fúziókat, amilyeneket sehol máshol.

Bár Máltát rengeteg befolyás érte, és sok ételt és ötletet vettek át az olaszoktól, a britektől, sőt, az araboktól is, vannak olyan hagyományos, klasszikus fogásaik, amelyeket nem érdemes kihagyni, ha a szigetre utazol. Ezeket szedtük most egy csokorba, van köztük olyan, amelyhez érdemes étterembe ülni, de street foodokat, reggeliket is mutatunk.

Pastizzi

A pastizz, többes számban pastizzi, egy tradicionális máltai sós péksütemény és nassolnivaló. Legtöbbször ricottás vagy currys-zöldborsós tölteléket rejt, az alapja pedig a rétestésztára hajaz, réteges, de találkozni leveles tésztás változattal is. Leggyakrabban gyémánt alakban készítik, a tésztarétegek közé pedig zsírt kennek. Bárokban, kávézókban, de az utcán is árusítják, az egyik legnépszerűbb reggeli. Ha Máltán jársz, ne hagyd ki, indítsd ezzel a napodat. 

máltaiételek2

Qagħaq Tal-Għasel

A máltai mézkarika egy tradicionális édesség, amelyet a nevéből adódóan mézzel és olyan melegítő fűszerekkel töltenek meg, mint a szegfűszeg vagy a csillagánizs. Bár karácsonykor a legnépszerűbb, az év bármelyik szakában kapható, annyira odáig vannak a puha, mézes tésztáért a máltaiak. Ma már nem csak mézzel töltik, gyakori a melaszos változat is.

máltaiételek9

Imqaret

Az imqaret egy datolyás sütemény, a máltaiak legnagyobb kedvence, mindenféle lakomán és ünnepségen helyet kap. A vékonyra nyújtott, édes tésztát datolyapasztával töltik meg, majd olajban pirosra és ropogósra sütik. A pastizzhoz hasonlóan leggyakrabban ezt is gyémánt alakban árulják, és utcai árusoktól veheted meg. Az édességet az araboktól vették át a máltaiak, de tradicionális desszertjükként tekintenek rá.

máltaiételek1

Bigilla

Máltán nagyon népszerűek az előételként szolgált mezzék, ilyen a bigilla is. Valójában ez egy fokhagymás babpástétom, amelyet általában ropogós kenyérrel és olívaolajjal kínálnak. Általában chilivel és petrezselyemmel is ízesítik. Ha esetleg étteremben nem tudod megkóstolni, a legtöbb élelmiszerbolt polcán is megtalálható, be tudod szerezni dobozos változatban is. Nem csak kenceként, más ételek ízesítőjeként is használható.

máltaiételek8

Hobz biz-zejt

Ez inkább egy snack vagy előétel, hasonló a bruschettához, ugyanis az alapja olívaolajba mártott, paradicsommal bedörzsölt kenyér. Legtöbbször feltéttel kínálják, tonhal, hagyma, paradicsom vagy kapribogyó kerül rá. Ez Máltán talán az egyik legnépszerűbb street food, különösen nyáron kedvelt. Maga a hobz biz-zejt azt jelenti, hogy „kenyér olajjal”.

máltaiételek4

Lampuki

A lampuki egy Máltán nagyon népszerű halfajta, amely ősszel szokott a sziget mellett vonulni. Ha nem vagy oda a halakért, akkor is érdemes tenni vele egy próbát, viszonylag enyhe az íze. Rengeteg mindent készítenek belőle, de talán kisütve a legnépszerűbb. Piteként is gyakran fogyasztják, de nyersen, cevicheként is. A tradicionális verzió a „biz-zalza tal-kappar”, amikor a halat pirosra sütik, majd egy gazdag paradicsomszósszal koronázzák meg. A mártásban többek között kapribogyó, olívabogyó, fokhagyma és rengeteg friss zöldfűszer kap helyet. Ha Máltára utazol, legalább egy lampukis fogást kóstolj meg az utad során.

máltaiételek3

Kapunata

A kapunata a lecsó máltai változata, bár egyébként jobban hajaz a francia ratatouille-ra, mint a magyar klasszikusra. Lényegében egy zöldségragu, amelyben legtöbbször olívabogyó és kapribogyó is helyet kap. Főételként is tökéletesen helytáll, kenyérrel kínálva, de sült hús vagy hal mellé is előszeretettel fogyasztják. Az alapja általában padlizsán és paprika, de már számtalan változatával találkozni. Itt olvashatod el a mi kapunatareceptünket. 

máltaiételek6

Bragioli

A bragioli egy népszerű marhahúsos fogás, és nem is akármilyen. A marhahússzeleteket megtöltik, majd feltekerik, végül lassú tűzön, bormártásban főzik puhára. A töltelék sem mindennapi: bacont, fokhagymát, petrezselymet és zsemlemorzsát kevernek össze, ezt teszik a kiklopfolt hús közepére, majd szeletekre vágott főtt tojással borítják. A kész tekercset általában tört krumplival és borsóval kínálják. Ha Máltára utazol, mindenképp próbáld ki, mert ez a fogás elképesztően ízletes.

máltaiételek5

Stuffat Tal-Fenek

A nyúlhús nagyon népszerű Máltán, főleg sütve és ragu formájában fogyasztják. A Stuffat Tal-Fenek Málta nemzeti étele, egy lassú tűzön főtt, ízekben gazdag ragu, amelyben a hús olyan puha lesz, hogy szinte leválik a csontról. Sűrű, vörösboros-paradicsomos szószban készül a nyúl, általában zöldségekkel kiegészítve, és a kész fogásnak egy grammja sem megy kárba. A szószt általában tésztával kínálják előételként, a húst pedig főfogásként a zöldségek mellé. Ha Máltán jársz, a legfinomabbat Birguban, a Tal-Petut étteremben kóstolhatod.

máltaiételek7

Soppa tal-Armla

Az étel neve magyarra fordítva azt jelenti, hogy az „özvegy levese”, ugyanis olyan egyszerű és szerény, hogy még egy özvegy is megengedheti magának, könnyedén jóllakathat vele egy egész családot. Az ízletes levest krumpli, répa, borsó, karfiol, fokhagyma gazdagítja, de az igazi főszereplő a Gbejniet, egy máltai juhsajt, amely szépen beleolvad a forró lébe. Ma már rengeteg változata létezik, sokan tojással is gazdagítják, vagy más zöldségekkel, igazi comfort food.

Derűs és nyüzsgő ősz és tél Máltán

A máltai szigetvilág kellemes éghajlattal büszkélkedhet; a telek enyhék, a napsütéses napok száma több, mint 300. Az impozáns paloták és várak rengetegéből alig lehet választani, de a kulturális naptár művészeti kiállításokkal és koncertekkel is várja a Máltára érkezőket. Amíg Európában a november egyet jelent a ködös idővel, addig két óra repüléssel a napsütéses Máltára érkezhetünk! 

Promóció

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük