8 szuper recept főtt tojással, amelyek a húsvéti asztalon is megállják a helyüket

husveti-asztal-cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bármilyen formában is készítsd el, húsvétkor nem hiányozhat a tojás az asztalról, mutatunk pár receptet, amit érdemes kipróbálni.

Hagyományos töltött tojás, tojáskrém vagy -saláta, rengetegféleképpen kerülhet a főtt tojás az asztalra, legyen az klasszikus vagy újragondolt recept. Az alábbi ételek között van hidegtálra való, főfogás és köret is, próbálj ki többet is. 

Kaszinótojás

A hidegtálak kötelező eleme a kaszinótojás, amely főként ünnepekkor kerül az asztalra. A majonézes töltött tojást leggyakrabban franciasaláta-ágyon kínálják, így nagyon laktató, kaláccsal tálalva főételként is megállja a helyét. A klasszikus receptet itt olvashatod el, ha maradnál a hagyományos vonalnál.

kaszinotojas

Húsvéti töltött tojás

Ha elrugaszkodnál a hagyományos recepttől, próbáld ki ezt a sonkával gazdagított változatot. Az alap ugyanúgy majonézes, de kerül mellé tejföl és reszelt sajt is. A sonkát dekorációként is használhatod, de akár a krémbe is belekeverheted. A töltelékbe akár 1 marék metélőhagymát is beledolgozhatsz, a tálalásnál pedig retek is kerülhet mellé. 

toltott-tojas

Szójaszószban pácolt tojás

Még egy fokkal különlegesebb a szójaszószban pácolt tojás, nagyon mutatós és valódi ízbomba lesz. Bár alapvetően ez a ramen egyik kötelező eleme, magában is érdemes elkészíteni, zöldségekkel kínálni. Magát a tojást főzheted lágyra és keményre is ízlés szerint. A tojás nemcsak a szójaszósz ízét, hanem a színét is átveszi, nagyon mutatós lesz. 

szojaszoszos-tojas

Főtt tojással töltött csirkemell

Ha nem hidegtálban gondolkodsz, inkább valamilyen főételben, próbáld ki ezt a töltött csirkemellet. A főtt tojás mellé sajt kerül a töltelékbe, így nagyon tartalmas lesz a hús. A betöltött csirkemellet sütőben süsd meg, ne aggódj, nem fog kiszáradni, a beleolvadt sajt szaftosan tartja. 

fott-tojassal-toltott-hus

Skót tojás

Ha nem vagy oda a csirkemellért, vagy tartasz attól, hogy nem lesz elég szaftos, készíts skót tojást, amelynek fasírt az alapja. A darált húsba hagyma, zöldfűszerek és mustár kerül, a megformázott gombócok közepébe pedig lágy- vagy keménytojást kell rejteni. Utána indulhat a panírozás, végül pedig olajban kell ropogósra sütni. Ha szeretnéd, sütőben is elkészítheted.

skot-tojas

Tojáskrém

Ha húsvét reggelén kedveskednél valami finomsággal a családnak, próbáld ki ezt a tojáskrémet. Pillanatok alatt, pár hozzávalóból elkészíthető, a lereszelt főtt tojás mellé mustár, torma és vajkrém kerül. Érdemes egy kis időre a hűtőbe tenni, hogy összeérjenek az ízek, majd kalácsra, kiflire is kenheted.

tojaskrem

Majonézes tojássaláta

Klasszikus majonézes-mustáros szósz öleli körbe a főtt tojást ebben a salátában, illetve roppanós szárzeller is kerül bele. Így egyszerre lesz krémes és ropogós, könnyed, tartalmas, mégis frissítő. Akkor lesz a legfinomabb a saláta, ha házi majonézt keversz bele, nincs vele sok munka, de egészen más lesz a végeredmény.

tojassalata

Tésztasaláta főtt tojással

Ha egy fokkal laktatóbb salátát készítenél, amely még főételként is megállja a helyét, főtt tésztát keverj a tojás mellé. A tojássárgája a majonézes szószba kerül, így az még krémesebb és finomabb lesz tőle, a fehérje pedig apróra kockázva kerül a tészta és a zöldségek mellé. Ha a dresszinget túl töménynek érzed, joghurttal lágyíthatod.

Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Szász Eszter

Ezt is szeretjük