9 rostban gazdag étel bulgurral: támogatják a fogyásodat, és egyszerűen készülnek

bulgur cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nemcsak azoknak jó alternatíva a bulgur, akik vigyáznak az alakjukra, hanem azoknak is, akik változatosabb köreteket szeretnének készíteni, nem csak rizst vagy krumplit.

A bulgur mellett a másik egészségtudatos köret a kuszkusz. Az elkészítési módjuk nagyon hasonló, és gyorsan az asztalra teheted őket, itt olvashatsz róla, mégis miben különböznek. A bulgurt nagyon egyszerűen elkészítheted, és kisebb trükkökkel fokozhatod az ízélményt, sós és édes ételek egyaránt készülhetnek belőle. 

Tavasszal és nyáron, ahogy kicsit melegebb lesz, mindenki kevésbé nehéz ételeket kíván, a bulgur erre is jó megoldás, hiszen salátába is keverheted, a benne található lassabban felszívódó szénhidrátnak köszönhetően később is fogsz megéhezni, és tovább fog tartani a jóllakottságérzés. De nemcsak saláták készülhetnek ebből a gabonából, hanem többek közt fasírtalapanyagnak is kiváló. 

egy tál bulgur álló

Tabulé 

Már csak azért is írhatjuk, hogy a tabulé vízhajtó saláta, mert gyakorlatilag petrezselyemből áll, amely zöldfűszer köztudottan erről a tulajdonságáról is ismert. A tabuléban a bulgur a teltségérzetért felel, és már csak egy kis paradicsomot kell belekockáznod, és kész is a tökéletes saláta sültek mellé. 

tabulé álló

Bulgur-quinoa saláta

Ez a saláta tobzódik az egészséges alapanyagokban, mert a bulgur mellett quinoa is helyet kap benne. A fogás egészen egyszerűen készül, az izgalmat a gránátalmamagok adják, és citrusos öntet koronázza meg. Igazi könnyed ebéd vagy inkább vacsora lehet ez a bulgur-quinoa saláta.

bulgur quinoa saláta

Bulgursaláta zöldekkel

Igazi maradékmentő ez a saláta, mert még ha nincs is készen a bulgur, akkor is legfeljebb negyedórába telik az elkészítése. Tegyél ebbe a bulgursalátába sok zöldfűszert és roppanós zöldségeket, a receptben írt hozzávalók igazából opcionálisak, bármi illik hozzá, de mindenképpen valamilyen citrusos öntettel kínáld.

bulgursaláta

Török bulgursaláta

A bulgursaláta török változatban is isteni, sokkal paradicsomosabb és pikáns, kicsit csípős kivitelben készül. Jól behűtve érdemes fogyaszatni, akkor érvényesülnek igazán az ízek. A török bulgursaláta, vagyis a kisir jóval kevesebb petrezselyemmel készül, de paradicsompürével van összeforgatva. Attól függően, hogy mennyi chilit teszel bele, lehet pikáns, de egészen csípős is. 

török bulgursaláta

Bulgurgombóc paradicsommártásban

A mindenki által kedvelt paradicsomos húsgombóc vegetáriánus változata a bulgurgombóc, amelyet csicseriborsóliszttel sűríts és tejszínes-paradicsomos szószban tálalj. A bulgur miatt jóval lassabban szívódik fel a szénhidrát, így ezt az ételt diéta alatt is eheted. A gombócok a megszokottnál kicsit intenzívebb fűszerezést igényelnek. 

bulgurgombóc

Zöldséggolyó bulgurral

Ez a vegán zöldséggolyó annyira laktató, tápláló és finom, hogy még a húsevők is szeretni fogják. Rengeteg zöldség gazdagítja, a gomba és a kaliforniai paprika érződik benne a leginkább. Fontos ízesítő még a fokhagyma és a petrezselyem, de más zöldfűszert is bátran keverhetsz bele, a masszát a főtt krumpli és a bulgur tartja egyben.

zöldséggolyó

Pirított gomba bulgurral

Ha igazán laktató köretet keresel, akkor ezt a pirított gombával kevert bulgurt mindenképpen készítsd el, lehet, hogy húst sem fogsz kívánni mellé. Sok munkád nem lesz vele, csak várd meg, amíg a gombaszeletek szépen megpirulnak a vajon, hogy minél intenzívebb ízt kapj. 

pirított gomba bulgurral

Zöldborsópörkölt bulgurral

Ki mondta, hogy pörkölt csak húsból készülhet? Ugyanúgy van létjogosultsága a zöldségalapú ételeknek is. A zöldborsó magas fehérjetartalmú hüvelyes, így bátran iktasd be az étrendedbe. A jó hagymás alappal ne spórolj a zöldborsópörköltnél sem, de összességében ez a fogás jóval könnyedebb lesz, mint a húsos változat. A bulgur tökéletesen illik hozzá. 

zöldborsópörkölt

Lecsó bulgurral

Mindjárt itt a lecsó szezonja, ezt a változatot pedig mindenképpen érdemes kipróbálni. A lecsóban a bulgur nemcsak köret, hanem együtt puhul a zöldségekkel, így átveszi az ízeket is. Amellett, hogy egészséges, nagyon laktató lesz így ez a klasszikus és mindenki által szerethető fogás. 

Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Sági Zsófia / Sóbors, Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük