Az olaszok kedvenc nyári pitéje: málnás crostata receptje
Az omlós, rácsos lekváros olasz pite, a crostata málnás töltelékkel is abbahagyhatatlan.
A crostata nem más, mint egy finom, puha linzertésztából készült pite, amit valamilyen gyümölccsel vagy lekvárral töltenek meg, a teteje pedig rácsos díszítést kap. Málnával isteni, ami finom krémesre sül. A nyers tésztát érdemes hűtőben pihentetni egy órát, hogy omlós legyen.
Málnás crostata receptje
Hozzávalók
- 35 dkg málna
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 12.5 dkg porcukor
- 1 db tojás
- 1 db citrom
- 1 mokkáskanál vaníliaaroma
- 1 csipet só
- vaj és liszt a forma kikenéséhez
Elkészítés:
A lisztet keverd össze a citromhéjjal, a porcukorral és a sóval, majd morzsold el benne a kis kockákra vágott hideg vajat. Üsd hozzá a tojást, ízesítsd vaníliaaromával, és gyorsan gyúrj belőle sima tésztát. Csomagold alufóliába, és pihentesd a hűtőben egy órát.
A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Egy piteformát kenj ki vajjal, és hintsd meg liszttel. A tészta kétharmadát nyújtsd ki kör alakúra, egyengesd el a formában, szurkáld meg villával, és rakd rá a málnát. A maradék tésztát nyújtsd vékonyra, vágj belőle hosszú csíkokat, és helyezd őket rács alakban a torta tetejére. Süsd körülbelül 35-40 perc alatt aranybarnára a pitét. Várd meg, amíg kihűl, és csak utána szeleteld fel.
Eperlekvárral is készíthetsz hasonló süteményt akár úgy is, hogy a lekvárt te magad teszed el.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept