Így készül a legropogósabb házi zabkeksz

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Gyerekek függenek tőle, felnőttek imádják, a bolti mégis száraz, túlédesített vacak. Muszáj legalább néha nekiállni házilag kekszeket gyártani, mert összehasonlíthatatlanul jobb lesz a saját változtatunk, ráadásul millió módon variálható. 

Ha édesség is, legalább rostban és tápanyagokban gazdag legyen, adjon energiát, amivel elpörög a gyerek még néhány órát a játszótéren, amitől új erőre kap a fáradt iskolás leharcolt agya, mert az üres kalóriás édességek nem képesek erre. A zab tényleg működőképes eszköz erre a célra, kásában reggeli, kekszben pedig cipelhető energiaforrás.

A lenti alapreceptet lehet turbózni mazsolával, aszalt gyümölcsökkel egészen apróra vágva, a liszt egy részét cserélhetjük darált mogyoróra, dióra, mandulára, kókuszra, aszerint, mi van otthon vagy milyen ízre vágyunk. 

Ropogós házi zabkeksz

DSC 2784

Hozzávalók 20 adaghoz

  • 170 gramm zabpehely
  • 170 gramm liszt
  • 100 gramm vaj
  • 0.5 teáskanál szódabikarbóna
  • 0.5 teáskanál
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 deciliter tej
Recept idők

Elkészítés:

A vajat elmorzsolom a liszt, zabpehely, só, szódabikarbóna és cukor keverékével, majd annyi tejet adok hozzá, hogy összeálljon a massza. Becsomagolom és fél órát pihentetem a tésztát a hűtőben. Körülbelül fél centiméter vastagságúra nyújtom, és egy pogácsa szaggatóval kis kekszeket szaggatok belőle. A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatom. 170 fokosra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt sülnek meg.

Fotók: Ács Bori/ Só&Bors

Ezt is szeretjük