Ezek az ételek segítenek, hogy nyáron barnább legyen a bőröd

GettyImages-a0006-000124c

A túlzásba vitt napozás és a szoláriumozás is veszélyt jelent a bőrünkre, hiszen a leégés idő előtti öregedéshez és akár bőrrákhoz is vezethet. A kellő elővigyázatossággal megszerzett barnaságot a napozást követő gélek, testápolók és sprayk mellett megfelelő élelmiszerek fogyasztásával is megőrizhetjük, sőt fokozhatjuk is.

Ezek olyan ételek, amelyek a bennük lévő vitamin- és ásványianyag-tartalomnak köszönhetően elősegítik a barnulást, mert serkentik a melanintermelést, és megőrizik a bőr hidratáltságát. A nyár különösen gazdag azokban a gyümölcsökben és zöldségekben, amelyek segíthetnek abban, hogy sokáig napbarnított bőrünk legyen. A szakemberek azt javasolják, hogy a siker érdekében legalább 30 napig rendszeresen fogyasszuk az alábbi ételeket.

Sárgarépa: a legjobb barnító zöldség

A sárgarépa A-vitaminban gazdag, így az egyik legjobb zöldség annak érdekében, hogy megőrizzük a nyári barnaságunkat. Emellett más élelmiszerekhez, például a sárgadinnyéhez, a sárgabarackhoz és a sütőtökhöz képest nagyobb arányban tartalmaz béta-karotint. 

Bőrünk jobban barnul és tovább megőrzi nyári színét, ha sok sárgarépát fogyasztunk
Bőrünk jobban barnul és tovább megőrzi nyári színét, ha sok sárgarépát fogyasztunkAndia / Getty Images Hungary

A sárgarépa kiváló alapanyaga a nyári étrendünknek, mert vízben és ásványi sókban gazdag, ráadásul alacsony a kalóriatartalma. A sárgarépa a strandon is ideális nassolnivaló, salátákba vagy köretként is tökéletes.

Sárgabarack: a strandra is magunkkal vihetjük

A gyümölcsök közül a sárgabarack kedvez leginkább a barnulásnak, köszönhetően a benne lévő béta-karotinnak, amely serkenti a melanin termelődését. A sárgabarack emellett sok rostot is tartalmaz, ami hozzájárul az egészséges bélműködéshez. Friss és egészséges nassolnivalóként akár a strandra is magunkkal vihetjük, hogy segítse a barnulást.

Cikória: kiváló ásványi sók forrása

A cikória zöld levele szintén sok A-vitamint tartalmaz, és színe ellenére kedvez a barnulásnak, hiszen bizonyított tény, hogy a zöld színű zöldségek éppúgy kedveznek a barna bőrnek, mint a narancsos árnyalatú gyümölcsök és zöldségek. 

Egyebek között a cikória is olyan zöld színű étel, ami kedvez a napbarnított bőrnek
Egyebek között a cikória is olyan zöld színű étel, ami kedvez a napbarnított bőrnekRedaco / Getty Images Hungary

A cikória kiváló ásványi sók forrása is: káliumot, kalciumot és vasat tartalmaz, vagyis éppen azokat, amelyek segítségére lehetnek a szervezetünknek a nyári forróság leküzdésében. A barnulás elősegítése érdekében a nyári étrendbe javasolt még beilleszteni a karfiolt és a brokkolit is, melyek szelént tartalmaznak, és szintén segítenek a szabad gyökök elleni küzdelemben, elkerülve a bőr idő előtti öregedését.

Sárgadinnye: gyümölcssalátába tökéletes

Egy újabb kiváló A-vitamin-forrás a sárgadinnye, így egy újabb tökéletes táplálék a barnulás elősegítésére. Leginkább akkor fejti ki hatását, ha frissen fogyasztjuk, vagy főként piros gyümölcsökkel együtt gyümölcssalátához adjuk. 

Miután a dinnye vízben is gazdag, így hidratál is, továbbá javasolt délelőtt fogyasztani, mert elűzi az álmosságot.

Zeller: a vérnyomást is szabályozza

A zellerben lévő az A-vitamin szintén hasznos alapot adhat a barnuláshoz. Belekeverhetjük salátába, de zellerből egészséges zöldségturmix is készíthető sárgarépa, paprika és paradicsom hozzáadásával. A zöldségek mellett nagyon jó ízkombinációt alkot a mangóval, a különféle piros színű gyümölcsökkel és a naranccsal. 

Miután a zeller vízben is gazdag, így segít a vérnyomás szabályozásában, elkerülve a nyári hőség okozta gyengeséget.

Cseresznye: a béta-karotinban a leggazdagabb

Más piros gyümölcsökhöz képest a cseresznye jóval több béta-karotint tartalmaz, így ideális eperrel, görögdinnyével, málnával és áfonyával együtt, vagy ezekkel felváltva fogyasztva, ha nem csupán szép barnák, hanem egészségesek is szeretnénk lenni.

A cseresznyében lévő béta-karotinból A-vitamint állít elő szervezetünk a májban
A cseresznyében lévő béta-karotinból A-vitamint állít elő szervezetünk a májbanScott Barbour / Getty Images Hungary

Paprika: C-vitamin-bomba

A paprika A-vitaminban és C-vitaminban is gazdag. Ez utóbbi erős antioxidáns, így segít csökkenteni a gyulladások kockázatát és serkenti a melanin termelését.

Paradicsom: öregedésgátló 

A paradicsom az A-vitaminon kívül antioxidánsokban gazdag, emellett likopint is tartalmaz, így harcol az öregedés ellen, és megvédi a bőrt a káros napsugaraktól. Fogyasztható nyersen, főzve, vagy gyümölcslébe keverve. 

A paradicsom nemcsak barnulni segít, de a káros napsugaraktól is megvéd
A paradicsom nemcsak barnulni segít, de a káros napsugaraktól is megvédDev Images / Getty Images Hungary

Őszibarack: antioxidáns és méregtelenítő

A legtöbb nyári gyümölcshöz hasonlóan (nevével ellentétben egyes fajtái már júniustól teremnek) az őszibarack is igen sok A-vitamint és C-vitamint tartalmaz, ezért nemcsak a barnulást segíti elő, hanem megvédi a bőrt az idő előtti öregedéstől. A friss őszibarack méregtelenítő és élénkítő hatású, emellett enyhe vizelethajtó és hashajtó hatása is van. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek