Ha többet ennél ebből, feltöltene C-vitaminnal, antioxidánsokkal, és még a rák ellen is védene

GettyImages-114565858

A dinnyefafélék családjába tartozó papaja nem csak finom, édes gyümölcshúsa miatt kedvelt, az egyik legegészségesebb trópusi gyümölcsként régóta használják gyógyászati célokra is.

„A papaja tele van kulcsfontosságú tápanyagokkal, amelyek hozzájárulnak az általános egészséghez” – mondja Lauren Manaker táplálkozási szakértő. „Valójában már egy kevés papaja is képes fedezni napi C-vitamin-szükségletünk 100 százalékát.” És ez még nem minden! Lássuk, hogy mi az 5 legfontosabb ok, ami miatt megéri többet fogyasztanod ebből a fantasztikus egzotikus gyümölcsből.

1. Antioxidánsokban gazdag

A papaja nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, köztük A-, C- és E-vitamint, amelyek csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, megakadályozzák a koleszterin oxidációját (vagyis a plakkok lerakódást az erekre), valamint gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

Az amerikai kontinensen őshonos papaja az egyik legegészségesebb trópusi gyümölcs
Az amerikai kontinensen őshonos papaja az egyik legegészségesebb trópusi gyümölcsinoc / Getty Images Hungary

2. Magas a rosttartalma

Magas rosttartalma miatt a papaja fogyasztása hozzájárul a bélrendszer egészségéhez és az emésztés szabályozásához, miközben elősegíti a mozgékonyságot és a jóllakottság érzését. A rostokban gazdag étrend további előnye, hogy támogatja az egészséges vércukorszint fenntartását, és ezáltal a koleszterinszint csökkentését.

3. Immunerősítő hatású

A papaját immunstimulánsként tartják számon, ami azt jelenti, hogy közreműködhet az immunrendszer aktiválásában. Emellett kiváló forrása a béta-karotin nevű antioxidánsnak is, amelyről kimutatták, hogy pozitívan hat az immunrendszer egészségére. Magas C-vitamin-tartalma már csak a hab a tortán.

Számos egyéb jótékony hatása mellett az immunrendszert is erősíti
Számos egyéb jótékony hatása mellett az immunrendszert is erősítiSutthiwat Srikhrueadam / Getty Images Hungary

4. Megvédhet a ráktól

Manaker szerint a legtöbb piros színű vagy rózsaszín gyümölcshöz hasonlóan a papajában is megtalálható egy likopin nevű karotinoid, melynek számos egészségügyi előnyt tulajdonítanak. Az egyik legfontosabb, hogy csökkentheti egyes daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a likopin megakadályozhatja a rákos sejtek növekedését – különösen tüdőrák esetén –, és segíthet a mell-, gyomor- és vastagbélrák elleni küzdelemben.

5. Természetes húspuhító

A papaja egy papain nevű enzimet tartalmaz, amely képes lebontani a keményebb húsok rostjait (ez a felelős a gyümölcs kellemetlen szagáért is). Ehhez hozzájárulnak antimikrobiális tulajdonságai is, így a papajakivonat vagy a növény levele ideális megoldás lehet a húsok puhítására.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek