Segít a rák megelőzésében, ha ezt a gyümölcsöt fogyasztod

GettyImages-1313449349

A rák elleni küzdelem világnapján a figyelmünket egy olyan gyümölcs felé fordítjuk, amely nagy segítségünkre lehet a daganatok kialakulásának megelőzésében. A gránátalma fényes, piros magköpenybe burkolt apró magvai nemcsak finomak, de nagyon kedvező hatással lehetnek a szervezetünkre, ha rendszeresen fogyasztjuk őket.

A gránátalma a Punica Granatum nevű lombhullató cserje termése. Ezek a cserjék főként a Közel-Keleten, az indiai szubkontinensen, Észak-Afrikában és a Földközi-tengeren nőnek. A gránátalmát díszcserjeként is ültetik dekoratív élénkpiros vagy narancssárga szegfűre emlékeztető virágai miatt. Termése lényegében egy hatalmas bogyó, amiben rengeteg, akár 1400 magot találunk, ha sikerül ügyesen meghámoznunk. A magokat borító édes, kicsit fanyar lédús magköpeny, más néven arillus az, aminek íze miatt fogyasztjuk, de Indiában a levét és héját szőnyegek színezésére is használják.

Apró magokban az egészség

A gránátalma összetevőinek 78 százaléka víz. Gazdag fitokemikáliákban, köztük polifenolokban, és háromszor több antioxidánst tartalmaz, mint a zöld tea vagy a vörösbor. A gránátalmában található erős antioxidáns, a punicalgin miatt a gyümölcs kiemelkedik a többi közül. 

Magjai puninsavban gazdag olajat adnak, ami egyfajta jó zsír, ez az olaj összetételének körülbelül 65 százalékát teszi ki.

Ezek a zsírok számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek. 

Nagy mennyiségű K-, C-, E-vitamin és folsav (B9) alakítja ki a gyümölcs vitaminprofilját. Ezenkívül riboflavin, tiamin és pantoténsav is megtalálható benne. Gazdag mangánban, foszforban, káliumban és cinkben, és kisebb mennyiségben tartalmaz vasat és kalciumot is.

A gránátalma leve és magjai is jó hatással vannak az egészségünkre
A gránátalma leve és magjai is jó hatással vannak az egészségünkreBurcu Atalay Tankut / Getty Images Hungary

A sok vitamin, ásványi anyag és antioxidáns jelenlétéből már gondolhatjuk, hogy nagyon egészséges ez a gyümölcs, de nézzük, mire bukkantak a gránátalmával kapcsolatos vizsgálatok során:

Segít a daganatok elleni küzdelemben

Egyes tanulmányok előzetes eredményei azt mutatják, hogy a gránátalmában található fitokemikáliák antioxidáción és gén-tápanyag kölcsönhatásokon keresztül rákmegelőző hatásúak lehetnek. Laborkísérletek igazolták, hogy csökkenti a rákos sejtek szaporodását és növekedését, de még apoptózist, vagyis sejthalált is kivált a rákos sejtekben.

Tulajdonságai gátolják a prosztata- és mellráksejtek növekedését.

Egy humán kísérletben 237 ml gránátalmalé mindennapi elfogyasztása az átlagos 15 hónapról 54 hónapra növelte a PSA-szint megduplázódásának idejét prosztatadaganattal küzdő betegeknél műtét vagy sugárkezelés után.

Gyulladáscsökkentő hatású

Ha a szervezetben krónikus gyulladás van, az diabéteszt, szív- és érrendszeri problémákat, ízületi betegségeket vagy hajhullást is okozhat. Több vizsgálat is alátámasztotta már a gránátalma gyulladásgátló tulajdonságát, amiben szerepet játszik magas antioxidánsszintje is. Csökkenti az emésztőrendszer gyulladását, és egy cukorbetegek körében végzett 12 hetes vizsgálat résztvevőinél napi 1 csésze gránátalmalé fogyasztása 30%-kal csökkentette a gyulladásos markereket.

Védi az ízületeket

Az előbb említett gyulladáscsökkentő hatása ízületi gyulladással küzdőknek is segíthet, amit egy patkányokon végzett kísérlet is alátámasztott. Azt is kimutatják, hogy a gránátalma sikeresen gátolja az ízületeket károsító enzimeket, ezért segíthet a hatékony kezelésében.

Elősegíti az egészséges szívműködést

A gránátalma az egyik legjobb szívbarát gyümölcs, főként a benne található puninsav és az antioxidánsok miatt. Rendszeres fogyasztása csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Az egyik humán kutatás szerint azoknak a magas vérnyomásban szenvedőknek, akik két hétig naponta 150 ml gránátalmalevet fogyasztottak, jelentősen csökkent a vérnyomásuk.

A gránátalma csökkenti a rossz koleszterin szintjét a szervezetben. Ezt egy négy hétig tartó kísérlet is alátámasztotta, aminek eredményei szerint napi 800 mg gránátalmamag-olaj csökkenti a trigliceridszintet. 51 magas trigliceridszintű személynél javította a triglicerid-HDL arányt is.

Ha megtaláljuk a megfelelő technikát, nem nehéz kiszabadítani a magokat
Ha megtaláljuk a megfelelő technikát, nem nehéz kiszabadítani a magokatMarko Veskovic / Getty Images Hungary

Javítja a memóriát

Egy kutatásban azt vizsgálták, hogy a szívműtétek után gyakran fellépő memóriazavarokra milyen hatással van a gránátalma rendszeres fogyasztása. A résztvevők 2 gramm gránátalma-kivonatot vagy placebót kaptak műtét előtt egy hétig, és utána még hat héten keresztül. A vizsgálatok során azoknál, akik placebót kaptak, jelentős memóriazavarok mutatkoztak a kognitív tesztek során, míg a többieknél még javulást is észrevettek a műtét előtti állapotukhoz képest. Egy másik kutatásban napi 237 ml gránátalmalé elfogyasztása javította a verbális és vizuális memória mutatóit 28, memóriaproblémákkal küzdő idős embernél.

Növeli a fizikai teljesítményt

Rendszeresen sportoló fiatalok körében végzett kísérlet során azt találták, hogy 1 gramm gránátalma-kivonat bevétele edzés előtt javítja a véráramlást, tágítja az ereket és javítja az állóképességet.

Jó, ha naponta fogyasztjuk

Akár a friss gyümölcsöt, akár a levét érdemes gyakran fogyasztani. Rakhatunk gyümölcssalátába, joghurtba, müzlibe, de feldobja a zöldsaláták és a húsok ízét is. A gyümölcslé használható pácként, vagy fűszerekkel, cukorral készíthetünk mártást is belőle. Levét adhatjuk gyümölcsturmixhoz, magjai fagylaltra, pohárkrémek tetejére szórva nemcsak díszítenek, de finomak is. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra