6 vendéglátóhely a Balaton partján, amit nem szabad kihagyni

Copy of wendlpeter 0051 (5)

Ha valami mást is kipróbálnál a lángoson, a palacsintán és a hekken kívül, nézz körül a strandon túl is, hogy hol érdemes ebédelni, vacsorázni, vagy csak egy finom kávéra beülni. A balatoni vendéglátás néhány gyöngyszemét gyűjtöttük össze.

Mindegy, hogy finom péksüteményre, különleges gourmet-fogásra, vagy magyaros ízekre vágysz, a magyar tenger partján megtalálod a számításod. A balatoni éttermek közül jó néhány már az egész éves vendéglátásra esküszik, és nemcsak finom falatokat, de programokat és remek közösséget is találhat a betérő. 

Carpaccio – Hamisítatlan olasz trattoria

Alsóörsön a helyiek és a rendszeresen itt nyaralók kedvence 1992 óta a Carpaccio, ahol a tulajdonos, Kárpáti Zsolt az igazi olasz trattoriák hagyományait ültette át a magyar tenger partjára. Kezdetben ő állt a tűzhely mögött, felesége pedig pincérkedett. Asztalfoglalás nélkül az esélytelenek nyugalmával érkezünk a Carpaccióba, viszont ha bejutottunk, érdemes megnézni a táblás ajánlatot, ahol mindig a szezonhoz illő fogásokkal találkozhatunk. Ottjártunkkor éppen a spárgakrémleves volt a menün, de választhatunk pizzát, tésztát, biztosan elégedetten fogunk távozni. Egyet azonban nem szabad kihagyni az édes ízek rajongóinak: a túrógombócot fehér csokoládéval és gyümölcsökkel. 

Plage 18 – Balatoni vendéglátás, egy csepp luxussal

Ha egy egész napos exkluzív élményre vágysz a Balaton partján, ne hagyd ki a Tihanyi-félsziget keleti partján a minőségi pihenést és a páratlan gasztronómiát egyesítő Plage 18-at. Miközben füves és homokos strandon töltheted az idődet, a belépőhöz kényelmes napozóágy, napernyő és törülköző is jár, de bérelhetsz gazebót és SUP-ot is.

A Plage 18 a balatoni vendéglátást luxusstrandélménnyel vegyíti
A Plage 18 a balatoni vendéglátást luxusstrandélménnyel vegyíti

Az étterembe viszont belépő nélkül is betérhetsz, sőt, akár reggelizhetsz is. A könnyed saláták mellett az egyenesen a parázsló faszénről érkező, grillezett fogások is a törzsvendégek kedvencei, de gondoltak az édesszájú ételérzékenyekre is a cukor-, laktóz- és gluténmentes Plage 18 tortával.

Andriska Pékbisztró – Mennyei péksütik és foszlós kalácsok

Egy régi péküzem telt meg újra élettel Kővágóörsön, köszönhetően Török Andrásnak és feleségének, Zsófinak. A férj régi álma vált valóra azzal, hogy megnyitották az Andriskát, ahol kovásszal és vadkovásszal készült kenyerek, ropogós kiflik, mennyei péksütik és foszlós kalácsok várják a betérőt. Ha szeretjük a kávét és a teát, egy csészényinél próbáljunk meg megállni – de úgysem fog menni –, a forróságban pedig jól fog esni egy pohár jéghideg limonádé. 

A Konyhám Stúdió 365 – Csodás panoráma és gourmet-fogások

2017-ben Balatonfenyvesen egy strandbisztróval kezdődött a Konyhám története, amelyet követett egy nagy álom beteljesülése, Fonyódon az egész évben nyitva tartó A Konyhám Stúdió 365. Szikra Gabi már a fenyvesi strandon bizonyította, hogy lehet jó ételt készíteni egy pici konyhában, Fonyódon pedig minden adottság megvolt – a csodás panorámával együtt –, hogy igazi gourmet-fogások kerüljenek a tányérra. Ha itt jársz, semmiképpen ne hagyd ki a hely védjegyének számító grízgaluskalevest, de ide a kelkáposzta-főzelékért is érdemes visszatérni. 

Szikra Gabi a konyhában
Szikra Gabi a konyhában

Egy Csipet Nádas – Egy tökéletes este a tóparton

Hagyományos nádfedeles tető alatt, paradicsomi környezetben található Siófokon az Egy Csipet Nádas. A madárcsicsergés, egy pohár jó bor és a válogatott alapanyagokból készülő ételek – amelyeknek alapanyagai gyakran az étterem kertjéből érkeznek – már garanciául szolgálhatnának egy tökéletes estéhez, de még egy lapáttal rátesznek az élmények sokaságára: a tematikus hétvégi programok esetében még különlegesebb ételekkel és vendégszakácsokkal várják a betérőket. 

Hangulatos nyáreste, nádtető alatt
Hangulatos nyáreste, nádtető alatt

Kedvesem – Látványcukrászdában gyúrják a tésztát

Balatonlelle egyik ékköveként emlegetik a Kedvesem bisztrót, ahová nemcsak az ételek, de a pazar kilátás miatt is érdemes betérni. A hamisítatlan családi étterem a tulajdonos, Nagy Csaba nagymamájának emlékére jött létre. Jó hír, hogy csupán a vendégtér fele foglalható, így akkor is szerencsével járhat a fáradt és éhes vándor, ha úgy érkezik, hogy nincs asztala. Gondoltak a szülőkre is, hiszen ők is beszélgethetnek – és nyugodtan ehetnek –, amíg a kicsik a gyereksarokban játszanak, aki pedig kíváncsi, hogyan készülnek Perlaki Helga mesteri süteményei, a látványcukrászdában megnézheti. 

(Címlapfotó: Wendl Péter)

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek