A kakaós csigát mindenki szereti – ebben az egyszerű változatban még az is, aki elkészíti

Ha betáraztál néhány csomag élesztőből és pár kiló liszt is van otthon, nincs más hátra, csak összedobni a legegyszerűbb kenyereket és kelt tésztákat – ehhez adunk segítséget ezen a héten. A kakaós csigával nem tévedhetsz.

A gyereknek az iskola talán nem hiányzik, de egy-egy darab jó kis puha kakaós csigára talán benevezne, ahogy mi is, bármikor. Ha te sem vagy különb nálunk, kapcsolj hedonista módba ezzel a klasszikussal, amit természetesen fahéjjal és citromos cukormázzal is készíthetsz. Ha sósan ennétek, cheddar sajtos-jalapenós töltelékkel tekerd fel.

Jó ez egy kis mézes tejjel még másnap reggelire is.
Jó ez egy kis mézes tejjel még másnap reggelire is.Mizina

Hozzávalók

  • 50 deka liszt
  • 20 deka cukor
  • 1 csapott teáskanál
  • 20 deka puha vaj
  • 2.5 deci langyos tej
  • 2.5 deka élesztő (vagy egy kis csomag szárított)

A töltelékhez

  • 15 deka olvasztott vaj
  • 25 deka porcukor
  • ízlés szerint kakaópor
Recept idők

Elkészítés:

Futtasd fel az élesztőt a tejben egy evőkanál cukorral úgy 10 perc alatt. Ha ezzel megvagy, add a liszthez az élesztős keveréket és a többi hozzávalót, majd gyúrd sűrű, de nem túl kemény tésztává. Pihentesd a tésztát meleg helyen úgy 45 percen át. 

Ha ezzel megvagy, kilisztezett deszkán nyújtsd téglalap alakúra a megkelt tésztádat. Kend meg az olvasztott vajjal, szórd meg a cukorral és annyi kakaóporral, amennyire kakaósan szeretnéd. Ha úgy jobban tetszik, a töltelék 3 összetevőjét az egész előtt el is keverheted egymással. 

Tekerd fel, mintha egy piskótatekercs lenne, vágd néhány centis csigákra, majd tedd őket a sütőlapra, és pihentesd még negyedórán át. Végül előmelegített, 180-190 fokos sütőben süsd készre a csigákat méretüktől függően úgy fél óra alatt. Porcukorral, csokiöntettel vagy olvasztott fehércsoki-csíkokkal tálalhatod. 

kapcsolódó Egykor fizetőeszköz és státusszimbólum volt: kakaó
Egykor fizetőeszköz és státusszimbólum volt: kakaó

Valaha a kakaóital rituális fogyasztása csak a férfiak kiváltsága volt. A kakaóbabnak négy különböző változata létezik, és más egyéb érdekességet is összegyűjtöttünk róla.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Villámgyors és puha: kakaós csiga glutén-, tojás- és cukormentesen

Az elronthatatlan, omlós kakaós csiga receptje nem hiányozhat a gluténmentes, tojásmentes és cukormentes receptek közül.

2020. március31., 06:00

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Ennek a túrós pogácsának az érett cheddar ad különleges aromát

A túrótól és vajtól minden pogácsa sűrűbb és puhább, nem csoda, hogy amikor csak lehet, ezekkel készítjük. Ha egy kevés aromás cheddar is kerül a tetejére, még izgalmasabb lesz.

2021. február18., 06:00

Gofri mandulaliszttel és cukor nélkül – egy kevés tejszínhabbal és eperlekvárral a legfinomabb

Ha egy kicsit egészségesebben készítenéd kedvenced, ezt a receptet ajánljuk, ha pedig igazán finomra szeretnéd, a (cukormentes) eperlekvár se maradjon le a tetejéről.

2022. február11., 06:32

Mikrós, mini csokitorta 3 perc alatt – egy nagy kanál mogyorókrémmel a tetején a legfinomabb!

Ha egyszemélyes desszertre vágysz, éppen elég egy mikrós bögresüti. Ha pedig igazán finomra szeretnéd készíteni, a Nutella mellé egy kevés tejszínhab is kerüljön a tetejére.

2022. február10., 06:24

Mustra