Egy tartalmas leves után főételként is bevetheted az aranygaluskát

Ha betáraztál néhány csomag élesztőből és valahogy pár kiló liszt is van otthon, nincs más hátra, csak összedobni a legegyszerűbb kenyereket és kelt tésztákat – ehhez adunk segítséget ezen a héten.

Az aranygaluskának nem kell cégér, egy jó kis sűrű, házi vaníliasodóval abbahagyhatatlan édesség lesz belőle. A sodót egy kevés húsvétra mentett tojáslikőrrel is feldobhatod, a tésztának pedig jól áll a darált mák, ha a hagyományos változatot esetleg megunjátok.

Ennél nagyobb adag is jöhet.
Ennél nagyobb adag is jöhet.Wikipedia

Hozzávalók

  • 50 deka liszt
  • 2.5 deka friss élesztő
  • 1 mokkáskanál
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 deci langyos tej
  • 10 deka olvasztott vaj
  • 25 deka darált dió
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 darab tojás
  • 2 evőkanál olaj
Recept idők

Csokiöntettel, kakaó mellett is finom, a legjobb sodóhoz pedig 2 tojássárgájából, fél liter tejjel, egy evőkanál liszttel, egy kanál vajjal, cukorral és valódi vaníliából főzz sűrű krémet, vízgőz fölött. 

Elkészítés:

Keverd el a tejet a cukorral és az élesztővel, és hagyd felfutni úgy 10 perc alatt. Ha ezzel megvagy, add a keveréket a liszthez, és a sóval, tojással és olajjal dagassz belőle rugalmas tésztát. 

Keleszd a duplájára úgy háromnegyed óra alatt, majd formázz a tésztából kis golyókat és forgasd a megolvasztott vajba, majd az előzőleg elkevert pocukros dióba – így tedd őket a  kivajazott tepisbe vagy szilokonformába. A tetejét szórd meg a maradék diós keverékkel, majd lefedve tedd előmelegített, 190 fokos sütőbe, és süsd készre legalább 35-40 perc alatt. 

kapcsolódó Kenyérnek látszó szemetet eszünk
Kenyérnek látszó szemetet eszünk

Süssön kenyeret, akinek két anyja van! - mondaná a legtöbb háziasszony, ha erről kérdeznénk. Minden boltban kapni százféle péksüteményt, naponta frisset, ki az a hülye, aki otthon nekiáll?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Muffin őszi hangulatban fügével, ricottával és mandulával

Ha te is szívesen készíted az egyik legegyszerűbb desszertet, a hideg hónapokban a legjobb, ha őszi hangulatban dobod össze. A tetejére a céklalével színezett, fahéjjal és porcukorral kikevert vajkrém lesz a legfinomabb, így akár szép cupcake-ek is készülhetnek belőle.

2021. október18., 12:52

Készíts tiramisugolyókat, sokkal gyorsabban összedobhatod, mint a jól ismert változatot

Ha éppen nem dolgoznál vele túl sokat, de mégis hiányoznak a tiramisu ízei, ezekkel a klassz golyókkal idézheted meg azt a legegyszerűbben. Ha marad belőle, fagyaszd le, mert vendégváróként is tökéletes.

2021. május9., 10:44

Szőlővel és kekszből készül az egyik legegyszerűbb, tengerentúlról érkezett édesség

Egy doboz mag nélküli szőlőhöz az év bármely szakában könnyen hozzájuthatsz. Nálunk akkor készül leggyakrabban ez a desszert, amikor a vásárolt szőlő nem lett éppen a legédesebb – ebben a gyors édességben kifejezetten előny, ha egy kicsit savanykás.

2021. május8., 11:24

Dióval töltött mézes-vaníliás nektarinok

Hidegen és melegen is finom ez a remek desszert, amit akár vegán változatban is egyszerűen elkészíthetsz.

2021. július7., 12:52

Kókuszos-lime-os vajas piskóta – remek, izgalmas nyári desszert

A fő ízesítőkkel felpimpelt sajtkrémmel a tetején még finomabb ez a remek desszert. A tetejére szórj porcukrot, reszelj rá egy kevés lime-héjat és már tálalhatod is.

2021. július2., 10:44

Mustra