Lassan felszívódó változatban is finom: egyszerű rizskoch barna rizsből, vaníliás eperraguval

Ha lekvár helyett kedvenc gyümölcseidből készítesz mellé ragut, és barna rizsből, lassan felszívódó édesítővel készíted, nincs a rizskochhal semmi baj, simán belefér az egészséges menübe is. Nálunk vaníliás eper készült mellé, de készíthetsz akár csilis ananászt, fahéjas almát, barackot narancslikőrrel vagy karamellás körtét is a rizses desszert tetejére.

Ebben a változatban a rizs nem fog péppé főni, de ha ez az ára annak, hogy legálisan falhassuk, akkor kit érdekel? A barna rizs egészségesebb és hasznos tápanyagokban is jóval gazdagabb fehér társánál, még a szívünk egészségére is pozitívan hat, köszönhetően a benne található rostoknak és egyéb hasznos tápanyagoknak. 
 

Nyami.
Nyami.Redaco

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 bögre barna rizs
  • 3 evőkanál cukor (édesítővel is helyettesítheted)
  • 1 csapott teáskanál
  • 3 bögre tej
  • 4 teáskanál puha vaj
  • 6 darab tojás
  • 5 csapott evőkanál porcukor (vagy édesítő)
  • 1 vaníliarúd kikapart magja
  • 1 tesákanál vaníliakivonat
  • 40 deka (fagyasztott) eper
  • ízlés szerint cukor vagy édesítő (az epres raguhoz)
Recept idők

Elkészítés:

Futtasd át egy teáskanál forró vajon a rizsszemeket, majd főzd meg a barna rizst háromszoros mennyiségű tejben a cukorral és a sóval legalább 50 perc alatt. Kis lángon főzd, majd ha levetted a tűzről, keverj el benne két teáskanál vajat, majd tedd félre hűlni. 

Válaszd szét a tojásokat, verd fel a fehérjét egy csipet sóval, a sárgáját pedig dolgozd el a porcukorral és a vaníliamagokkal. Dolgozd el a sárgáját a rizzsel, majd óvatosan a fehérjét is keverd el vele. Tedd egy jénaiba vagy kisebb tepsibe, és süsd készre úgy 25-30 perc alatt. 

Közben egy kanál vajon melegítsd át a felkockázott epret, adj a keverékhez ízlés szerint cukrot, édesítőt vagy két kanál eperlekvárt (és ha túl sok levet eresztett, egy kanál étkezési keményítőt is). Amikor már sűrű, vedd le a tűzről, és add hozzá a vaníliakivonatot, majd ezt kanalazd a desszert tetejére. 

 

 

A jó öreg rizskoch A jó öreg rizskoch

Békebeli nagymamarecept, remek édesség, ami egy tartalmas leves után főételnek is simán elmegy.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Csupa egészséges szénhidrát: mexikói barnarizs-saláta vörösbabbal és friss zöldségekkel

Nagyon szeretjük azokat a fogásokat, amik főételként és köretként is megállják a helyüket, így a család minden tagja jóllakhat velük. Ez a klassz fűszeres saláta pont ilyen.

2020. január23., 09:24

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek