A csülök elkészítése sem egy nagy dolog, idő kell neki és gondoskodás, végül is olyasmi, mint a bonszai. Eltekintve attól, hogy ahhoz nem illik ennyire szuperül a meleg és tejszínes tormaszósz és ez az izgalmas krokett. Ha vegák is jönnek, süss mellé egy fokhagymás szejtánszeletet, néhány krokettből hagyd ki a szalonnát, így ők is jóllaknak.
Hozzávalók 4 személyre
A húshoz és a mártáshoz
- 1.5 kiló sertéscsülök
- 1 üveg ecetes torma
- 4 deci tejszín
- 2 evőkanál liszt
- só, fűszerkömény, bors és fehér bors ízlés szerint
- 5 deci sör
- 2 fej fokhagyma összevágva
- 1 teáskanál cukor
- 2 nagy evőkanál vaj
A körethez
- 70 deka főtt burgonya
- 15 deka bacon
- a panírozáshoz zsemlemorzsa, tojás és liszt
Elkészítés:
A húsokat megmossuk, egyforma darabokra vágjuk és agyagedénybe tesszük. A fokhagymát is meghámozzuk, a gerezdeket félbevágjuk, a húst megsózzuk, borsozzuk, leöntjük a sörrel és mehet hozzá egy kis őrölt kömény is. Süljön úgy két és fél órán át 170-180 fokon, majd még fedő nélkül is kapjon 30 percet.
A tormamártáshoz a vajat megolvasztjuk, ekkor mehet bele a liszt. Kicsit átpirítjuk, felöntjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, majd kézi habverővel kevergetve, kis lángon besűrítjük a szószt. Ezek után jöhet hozzá a torma, a cukor és egy kis fehér bors.
A krokettekhez süsd meg a szalonnát, vágd a lehető legapróbb kockákra, majd pürésítsd a frissen főtt krumplit és keverd el vele. Formázz belőlük kroketteket és egyesével panírozva süsd meg őket bő, forró olajban.
Na igen, ez nem egy tipikus női étel, hanem igazi férfias izomkaja. Nehéz, zsíros, laktató. Nagyon jó.
Tovább olvasom