Húsimádók ünnepi menüje: sörben sült csülök meleg tormamártással, baconos krokettel

Szeretjük mi a csülköt sokféle változatban, ráadásul ebben a meleg tormás szósszal készült verzióban egy kicsit érdekesebb, mint a hagyományos hagymás-burgonyásban.

A csülök elkészítése sem egy nagy dolog, idő kell neki és gondoskodás, végül is olyasmi, mint a bonszai. Eltekintve attól, hogy ahhoz nem illik ennyire szuperül a meleg és tejszínes tormaszósz és ez az izgalmas krokett. Ha vegák is jönnek, süss mellé egy fokhagymás szejtánszeletet, néhány krokettből hagyd ki a szalonnát, így ők is jóllaknak.

A háttérben rotyog a mártás.
A háttérben rotyog a mártás.dashu83

Hozzávalók 4 személyre

A húshoz és a mártáshoz

  • 1.5 kiló sertéscsülök
  • 1 üveg ecetes torma
  • 4 deci tejszín
  • 2 evőkanál liszt
  • só, fűszerkömény, bors és fehér bors ízlés szerint
  • 5 deci sör
  • 2 fej fokhagyma összevágva
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 nagy evőkanál vaj

A körethez

  • 70 deka főtt burgonya
  • 15 deka bacon
  • a panírozáshoz zsemlemorzsa, tojás és liszt
Recept idők

Elkészítés:

A húsokat megmossuk, egyforma darabokra vágjuk és agyagedénybe tesszük. A fokhagymát is meghámozzuk, a gerezdeket félbevágjuk, a húst megsózzuk, borsozzuk, leöntjük a sörrel és mehet hozzá egy kis őrölt kömény is. Süljön úgy két és fél órán át 170-180 fokon, majd még fedő nélkül is kapjon 30 percet. 

A tormamártáshoz a vajat megolvasztjuk, ekkor mehet bele a liszt. Kicsit átpirítjuk, felöntjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, majd kézi habverővel kevergetve, kis lángon besűrítjük a szószt. Ezek után jöhet hozzá a torma, a cukor és egy kis fehér bors. 

A krokettekhez süsd meg a szalonnát, vágd a lehető legapróbb kockákra, majd pürésítsd a frissen főtt krumplit és keverd el vele. Formázz belőlük kroketteket és egyesével panírozva süsd meg őket bő, forró olajban. 

kapcsolódó Izomkaják: csülökpörkölt
Izomkaják: csülökpörkölt

Na igen, ez nem egy tipikus női étel, hanem igazi férfias izomkaja. Nehéz, zsíros, laktató. Nagyon jó.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Gazdag leves hétvégére babbal, csülökkel és savanyú káposztával

Csak tedd fel ezt a levest, olvass el néhány izgalmas cikket félóra alatt, és már tálalhatod is.

2021. november13., 06:04

Ezt a húsvéti salátát tormás öntettel készítettük el

Csak egy kevés joghurt kell a torma mellé, és klassz salátaöntetet készíthetsz ehhez a sonkás-medvehagymás salátához. Ha van otthon főtt tojás, az is tökéletesen illik hozzá.

2021. április1., 12:52

Maradt egy kevés gesztenye? Narancslikőrös gesztenyebonbonokat készíts belőle!

A két ünnep között talán több idő jut a gasztro-kézműveskedésre, és ha neked is akad fél órád, dobd össze ezeket a falatkákat a maradék adag gesztenyéből. A narancslikőrt akár mandulással is helyettesítheted, azzal is nagyon finom lesz a végeredmény.

2020. december24., 06:24

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Maradjunk húsvéti hangulatban: kalácsszendvics narancsos tormával

A tormakrém és a narancshéj tökéletes páros, amit akár főtt marhanyelv, akár egy-egy sült virsli mellett és még kalácsból készített szendvicsek ízesítőjeként is felhasználhatsz. Mutatjuk egyik kedvenc húsvéti szendvicsünket!

2021. április5., 12:52

Mustra