Maradva a klasszikusoknál: karácsonyi halászlé

Tudjuk: halászlében senki ne adjon tippeket, mert mindenkinek van otthon receptje, ami sokkal jobb a többinél. Mi most egy klasszikus, karácsonyi változatot mutatunk.

Lehet szegedi vagy bajai, dunai, tiszai, mohácsi vagy balatoni, a legfontosabb, hogy a halat frissen szerezzük be hozzá. Sokak szerint a titka az, hogy vegyesen készüljön többféle halból, na és persze friss kenyér és az erős paprika. 

Ebből egy kevés már hiányzik.
Ebből egy kevés már hiányzik.nzphotonz

Hozzávalók 6 személyre

  • 80 deka ponty
  • fél kiló harcsa
  • 2 fej hagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 3 paradicsom
  • 2 paprika
  • haltej ízlés szerint
  • 4-5 pontyfarok és fej
  • 1 nagyobb burgonya
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 citrom
Recept idők

Elkészítés:

Vágd nagyon apróra a zöldségeket, a halszeleteket pedig mosd meg alaposan. Dörzsöld be őket sóval, egy kis citrom is mehet rájuk, majd tedd félre őket.

A hagymát aprítsd fel, és a zsiradékon dinszteld meg. Amikor üveges, szórd rá a pirospaprika felét. Engedd fel úgy 8 deci meleg vízzel, majd mehet rá a pontyfarok, a fej és az apróra vágott zöldségek. Kis lángon főzd egy-másfél órán át, aztán vedd ki a nagyobb darabokat, és passzírozd át egy paszírozón (vagy egy tésztaszűrőn) egy másik edénybe az alaplevet.

Add hozzá a paprika másik felét, igény szerint legalább fél liter vizet, sót és borsot, majd mehetnek bele a halszeletek (és ha szereted, a haltej) is. Adj neki még negyedórát. Ha elkészült, erőspaprikával és friss kenyérrel tálald. 

 

kapcsolódó Mi ez, hagymás bab? Nem, krumplis hal!
Mi ez, hagymás bab? Nem, krumplis hal!

És ez tényleg krumplis hal, méghozzá az angolok halas pitéje füstölt hallal és jó sok vajas krumplipürével a tetején.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ebben van a bejglicsücskök helye: narancsos-sajtkrémes bejgli pop cake

Ez a sütinyalóka mákos, gesztenyés és akár diós bejgliből is összedobható. Csak törd morzsásra az alapanyagokat, adj hozzá klassz, narancsos aromákat és mártsd kedvenc csokid felolvasztott változatába. A gesztenyésnek akár a fehér csokis matchabevonat is jól áll.

2020. december26., 06:04

Készítsd a rántott halat csilivel és lime-mal – így még finomabb lesz!

Nem is gondolnád, mennyire feldobják ezek az egyszerű hozzávalók.

2021. november27., 09:24

Nyári rizottó hallal és lime-mal

A rizottó készítését érdemes megtanulnod, mert parmezánnal, szarvasgombával, spárgával vagy aszalt paradicsommal ízesítve is nagyon finom lesz. Ahogy ez a halas változat is, amit nyári hangulatban, egy kis lime-mal a tetején készítettünk el.

2021. június22., 10:24

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Grillezett hal és tenger gyümölcsei

A mártogatósba egy kevés lime is kerüljön, és még frissebb, nyáribb hangulatú lesz ez a klassz ízesítő.

2021. június23., 12:52

Mustra