Olasz étel, ami az ünnepi asztalon is finom: házi tészta csípős garnélával, friss fűszerekkel

Na de ki eszik garnélát karácsonykor? Például az olaszok, akiknél az ünnepek első napja inkább a halakról és egyéb tengeri herkentyűkről szól. Miért ne tehetnénk mi is hozzájuk hasonlóan?

A garnélával és a frissen főtt, házi tagliatellével egy olyan isteni fogást készíthetsz, amivel akár az ünnepi menüben is sikert arathatsz, de egy szimpla hétköznapot is fél óra alatt feldobhatsz vele. Ha a tésztát a tintahal tintájával feketére színezed, senki nem mossa le rólad, hogy titokban mesterszakács vagy.

Garnéla is kerülhet bele.
Garnéla is kerülhet bele.luchezar

Hozzávalók 2 személyre

A tésztához:

  • 5 tojás
  • fél kiló liszt
  • fél deci olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj

A tetejére:

  • 2 bögre megtisztított garnéla
  • friss bazsalikom, snidling és oregánó
  • 5 evőkanál édes-csípős szósz (házilag is elkészítheted)
  • fél deci olívaolaj
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 csésze fekete olíva
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a lisztet és a tojásokat dolgozd az olajjal simára, majd gyúrd legalább 10 percen át. Pihentesd alufóliában a hűtőben legalább negyedórát, majd lisztes felületen nyújtsd 1 milliméteresre. Vágd úgy félcentis csíkokra (ehhez össze is hajtogathatod, úgy egyszerűbb). Lobogó, sós vízben maximum öt perc kell neki, aztán mehet egy kanál vaj a tetejére, majd keverd el benne a zsiradékot. 

Önts a garnélákra édes-csípős szószt és olajat, vagy ha ilyet nem találsz, keverj össze csípőspaprika-krémet, ketchuppal, egy kanál balzsamecettel, borssal, sóval és növényi olajjal, ebben hagyd őket egy fél órán át. Ha az idő letelt, mehetnek a forró serpenyőbe néhány percre az olajos keverékkel együtt.

Kanalazd az elkészült garnélákat a tészta tetejére, szórd meg az olívabogyóval, friss oregánóval, snidlinggel és bazsalikommal. Néhány szelet lime-mal és aszalt paradicsommal is fedobhatod tálaláskor. 

 

Az igazi dőzs: garnéla gyömbéres répával Az igazi dőzs: garnéla gyömbéres répával

Egy olyan párosítás, amivel még a legsznobabb ismerősöket is el lehetne kápráztatni. Ha nem lenne annyira finom, Ha nem falnánk fel magunk az egészet.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Készíts klassz fasírtot a karácsonyi maradékokból!

Ha maradt egy kevés darált hús a töltött káposztából és egy kevés aszalt gyümölcs a sütemények alapanyagai közül, ezt a finomságot dobd össze!!

2020. december24., 06:24

Olasz garnélarizottó – friss zöldfűszerekkel és egy kevés lime-mal a legtökéletesebb

A rizottó akkor is finom, ha csak fehérbor, vaj és egy adag olasz sajt van a tetején, hát még egy adag frissen sült garnélával. Ha van otthon friss petrezselyem, abból is szórj egy keveset a tetejére.

2021. február26., 06:04

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Még egy isteni karácsonyi maradékmentő szendvics, édes és sós ízek kombinációjából

Egy nagy kanál narancslekvár és szerecsendió dobja fel ezt a klassz szendvicset, nem is kell mellé más, csak néhány maradék sültpulyka-szelet és pár salátalevél.

2020. december25., 06:28

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek