Alkohol nélkül is ilyen fantasztikusan hat rád ennek a gyümölcsnek a fogyasztása

GettyImages-108269173

Nem győzünk vészmadárkodni annak kapcsán, hogy bizony idén is lesz ősz, ami abból a szempontból remek, hogy a kertekben nyár végén kezd teremni a letöbb kékszőlőfajta. Egy olyan országban, ahol ilyen mélyen gyökerező és nemes a borkultúra, különleges értékkel bír a szőlő. A lédús, ízletes gyümölcs tele van élettel, hiszen tudjuk, mennyire egészséges: vitaminokban gazdag, sejtvédő hatású, elősegíti a vérképzést, erősíti az immunrendszert, ráadásul a szépségnek is jót tesz. Lássuk most azokat az előnyeit, amiket már tudományos kutatások is alátámasztottak!

A szőlő egykor szinte kötelező kelléke volt a vidéki kiskerteknek, minden háznál volt pár tő, egy-két sor belőle. Szeretjük ma is, mert nagyon gazdag antioxidánsokban, ráadásul magában és préselve is finom. Előnyös összetevői között találjuk például a rezveratrol nevű anyagot, mely hatékonyan pusztítja az akne kialakulásáért felelős baktériumokat, és persze számos betegség ellen remek. A szakértők ajánlása alapján a gyógyszeres kezelést természetesen nem válthatjuk ki vele, de kiegészítésnek kifejezetten hatékony lehet.

A kékszőlő 8 egyedülálló előnye:

A kékszőlő apró, édes gyümölcs – a szemek intenzív kékeslilás színükről híresek, szinte feketének tűnnek. Egyedülálló színüket az antocianinok magas koncentrációja adja, amely antioxidáns más fekete, lila és kék gyümölcsök és zöldségek színéért felelős. Az antocianinok színt adnak olyan ételeknek is, mint a szeder, áfonya, padlizsán és lila karfiol.

Ennek a szőlőnek több fajtája is elérhető, beleértve a magosakat és mag nélkülieket is, amelyek többségét elsősorban vörösbor készítésére használják.

A kékszőlőből azonban tápláló snack vagy akár desszert is lehet. Már mutatjuk is legfontosabb előnyeit!

Tőről metszett, vagyis tőrőlmetszett segítség az egészségünknek
Tőről metszett, vagyis tőrőlmetszett segítség az egészségünknekMorsa Images / Getty Images Hungary

1. Finom és tápláló

A kékszőlő első nyilvánvaló egészségügyi előnye a táplálkozási profilja. Egy csészényi adag (138 gramm) mag nélküli kékszőlőben ennyi minden van:

  • Kalória: 90
  • Szénhidrát: 24 gramm
  • Rost: 1 gramm
  • Fehérje: 1 gramm
  • Zsír: 1 gramm
  • C-vitamin: a napi ajánlott érték (DV) 17%-a
  • A-vitamin: a DV 11%-a
  • Vas: a DV 2%-a

A legtöbb gyümölcshöz hasonlóan a kékszőlő is elsősorban szénhidrátforrás, és gyakorlatilag nem tartalmaz zsírt és fehérjét. A benne lévő C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amelyet a szervezet a vas felszívódásának javítására, a kollagén termelésére és az immunrendszer erősítésére használ. Erős antioxidáns is, amely segíthet megelőzni bizonyos krónikus betegségeket. Másrészt az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely részt vesz a szervezet immunrendszerében, a sejtek növekedésében és fejlődésében, valamint a szem egészségében. 

2. Tele van antioxidánsokkal

Magas C-vitamin-tartalmán kívül a kékszőlő számos antioxidánsban gazdag.

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítenek leküzdeni az oxidatív stresszt, amely akkor fordul elő, ha túl sok szabad gyök van a szervezetben. Az oxidatív stressz jelentős szerepet játszik a krónikus betegségek, például a cukorbetegség, a szívbetegség és a rák kialakulásában. 

A kékszőlő jelentős mennyiségben tartalmaz polifenolokat, amelyek erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. A kékszőlőben található másik esszenciális antioxidáns a rezveratrol, amely állítólagos rákellenes, gyulladáscsökkentő és öregedésgátló hatásairól ismert. 

A kékszőlő legtöbb antioxidánsa a héjában koncentrálódik, amely jelentős mennyiségű egyéb antioxidánst is tartalmaz, beleértve a katechint és az epikatekint, a kávésavat, a katechin-gallát-epikatechint és a gallusavat is.

A szőlőmag is gazdag ezekben a jótékony vegyületekben.

Sok bogyó sokra megy
Sok bogyó sokra megyMorsa Images / Getty Images Hungary

3. Támogathatja a szív egészségét

Az antocianinok és a rezveratrol antioxidáns tulajdonságai a szívbetegségek kockázatának csökkenésével járnak. Ezért a kékszőlő hozzáadása az étrendedhez hozzájárulhat a szív egészségéhez. Például az antocianinok megvédhetnek az érelmeszesedéstől – a plakk felhalmozódásától az artériákban – az oxidatív stressz és a gyulladás csökkentésével.

Ezenkívül csökkentheti az artériák merevségét, ami javítja a véráramlást, és csökkenti a vérnyomást. 

Ami a rezveratrolt illeti, kémcsöves és állatkísérletek szerint is javíthatja az erek működését. Továbbá a rezveratrol megakadályozhatja a gyulladást, és gátolja a plakk felhalmozódását, potenciálisan csökkentve az érelmeszesedés és a stroke kockázatát is.

4. Antidiabetikus hatást fejthet ki

Mit jelent ez a fura szó, főleg annak tudatában, hogy a szőlőben rengeteg szőlőcukor van? A kékszőlőben található polifenolok cukorbetegség elleni hatást is fejthetnek ki, ami segíthet a vércukorszint szabályozásában. A cukorbetegséget állandóan magas vércukorszint és az inzulintermelés szabályozásának károsodása jellemzi. Kémcsöves vizsgálatok azt mutatják, hogy a rezveratrol aktiválhatja a sirtuin 1 (SIRT1) nevű fehérjét, amely csökkenti az inzulinrezisztenciát. Hiába van benne tehát cukor, mégis nagyon egészséges gyümölcs. 

Ezenkívül az állatkísérletek azt sugallják, hogy a rezveratrol csökkentheti az inzulinrezisztenciát, és javíthatja a szervezet inzulinszekrécióját. Ez segíthet enyhíteni a cukorbetegséggel összefüggő szövődményeket.

Mindezeken túl egyes humán vizsgálatok azt mutatják, hogy a rezveratrol javíthatja a vércukorszint szabályozásának képességét és csökkentheti az inzulinrezisztenciát, ha 2-es típusú cukorbetegségben szenved valaki. 

5. Rákellenes tulajdonságai is vannak

A rezveratrol és az antocianinok ismét rákellenes tulajdonságokkal bírnak a kékszőlőben.

A kutatások azt mutatják, hogy mindkét antioxidáns segíthet a rákos sejtek elleni küzdelemben azáltal, hogy megakadályozza a daganat növekedését és terjedését, ami befolyásolja a rák kialakulását. Ezek az antioxidánsok sejtapoptózist is indukálhatnak – a rákos sejtek programozott halálát. 

Kémcsöves vizsgálatok kimutatták a rezveratrol rákellenes hatását különböző rákos megbetegedések ellen, beleértve a gyomor-, mell-, máj-, pajzsmirigy-, petefészek- és prosztatarákot. Hasonlóképpen kémcsöveken és állatkísérletek alátámasztják az antocianinok gyomor-, bőr-, vastagbél-, méhnyak- és mellrák elleni rákellenes hatását. 

Azonban a nagy humán vizsgálatok nem mutatják, hogy az antocianinok bevétele után csökken a legtöbb emberi rákféle kialakulásának kockázata. Ezért további kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy a kékszőlő fogyasztása megelőzheti-e a rákot.

Egyéb lehetséges előnyök

A fekete szőlőben található antioxidánsok további egészségügyi előnyökkel járhatnak, például javítják a hajat és a bőrt, és antimikrobiális tulajdonságokat kínálnak. Ezeket az előnyöket azonban nem kutatták olyan alaposan, mint a korábban említetteket.

6. Javíthatja a bőr egészségét

A kutatások azt sugallják, hogy az antioxidánsok, például a kékszőlőben található antocianinok nemcsak a bőrrák ellen hatékonyak, hanem az olyan kisebb bőrproblémák kezelésében is, mint a pattanások. 

Ezenkívül a kékszőlő antioxidánsai védhetnek az UV-sugárzás káros hatásai ellen is, amelyek gyakran magukban foglalják a napégést, az ödémát vagy a vízvisszatartást, a hiperpigmentációt és a bőrrákot. (Az UV-sugárzás szabad gyökök termeléséhez és oxidatív stresszhez is vezet, ami a bőr idő előtti öregedését eredményezi, amit ráncosodás, bőrszárazság vagy finom vonalak megjelenése jellemez.)

A szőlőt és származékait növényi kozmetikai készítményként tartják számon, hatásuk nagy része a bőrön való közvetlen alkalmazás révén valósul meg a gyümölcs fogyasztása helyett.

7. Antimikrobiális tulajdonságokat biztosíthat

A kékszőlő héjában található antioxidánsok antimikrobiális szerekként működhetnek, amelyek képesek felvenni a harcot az antibiotikum-rezisztens káros baktériumok és a toxinokat termelő penészgombák ellen. Kémcsöves vizsgálatok azt mutatják, hogy az antibakteriális aktivitás jelentősen gátolta az élelmiszer-eredetű betegségekért felelős baktériumok szaporodását, mint például a Staphylococcus aureus, az Enterococcus faecalis és az Enterobacter aerogenes.

Hasonlóképpen, gombaellenes hatásuk hatásosnak tűnik a toxinokat termelő penészgombák, például a Penicillium chrysogenum, Penicillium expansum, Aspergillus niger és Aspergillus versicolor ellen. Nincsenek azonban tanulmányok arról, hogy a gyümölcs elfogyasztása hasonló hatásokhoz vezet-e.

8. Elősegítheti a haj növekedését

Kémcsöves, állati és humán vizsgálatok azt sugallják, hogy a rezveratrol elősegítheti a szőrnövekedést, így a hajét is. A bizonyítékok azt mutatják, hogy az antioxidáns serkentheti a hajciklus átmenetét a telogén fázisból – más néven nyugalmi fázisból – az anagén, vagyis aktív növekedési fázisba, ezáltal serkenti a haj növekedését. Ezenkívül megvédheti a hajhagymákat az oxidatív stressztől, és növelheti a haj sűrűségét. Állatkísérletek ráadásul azt is megmutatták, hogy a rezveratrol növelheti a szőrtüszők számát a fiatal rágcsálók bőrében.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek