Leszoknál a cukorról? Ezt a néhány lépést kövesd, és bizonyítottan menni fog

GettyImages-1312855861

Majdnem minden kedvenc ételünkben van belőle, de tény, hogy nem véletlenül nevezik a cukrot édes méregnek. Amellett, hogy mértéktelen fogyasztása elhízást okozhat, fokozza a szívbetegség, a cukorbetegség és a daganatok kialakulásának kockázatát, gyomorfekélyhez és gyomorsavtúltengéshez vezethet, hozzájárul a gyulladások kialakulásához, nem utolsósorban pedig függőséget is kialakíthat. Ideje leszokni róla, és ha most te is csak forgatod a szemed azt gondolva, hogy könnyű azt mondani, hoztunk néhány tippet, amik a gyakorlatban is segítenek majd.

A cukorfüggőség létezése egyáltalán nem városi legenda, hanem tudományos tény, ami annak köszönhető, hogy a cukor nemcsak a közbeszéd népszerű szállóigéje szerint jelent egyet a boldogsághormonokkal, de fogyasztása valóban képes javítani a kedélyállapotot. Ha ugyanis a cukor a véráramba kerül, stimulálja az agyban a boldogság- és elégedettségérzetért felelős dopamin hormon kiválasztását. Ebből a szempontból tehát hasonlóan működik, mint a szerelem vagy épp bizonyos kábítószerek.

Végül is nem is olyan nehéz az egész, csak nem kell a kávéba cukrot tenni, és le kell mondani a sütiről… nos, hát nem egészen. A ketchup, a vajkrém, a levespor, a kenyér, a pácolt húsok, a salátaöntetek és minden, kicsit is édes hozzávaló tartalmaz rejtett cukrokat. De vajon hogyan érdemes leszokni róla, és hogyan lesz „rettenetes”, új életmódunk a legegyszerűbben eredményes?

Ezek a legfontosabb lépések:

1. Kezdd jól a napot

Ha csomagolt reggeliről van szó, feltétlenül ellenőrizd az olyan összetevőket, mint például:

  • magas fruktóztartalmú kukoricaszirup
  • nádszirup
  • barna rizsszirup
  • szentjánoskenyér-szirup
Amit nem akarsz megenni, abból ne legyen otthon
Amit nem akarsz megenni, abból ne legyen otthonPixelsEffect / Getty Images Hungary

Sajnáljuk, de ezek közül sok csak a cukor más elnevezése. Jobb döntés helyette egy szelet teljes kiőrlésű gabonából készült pirítós, a tetején összetört avokádóval és egy szeletelt keménytojással, vagy egy tál sima zabpehely egy evőkanál apróra vágott dióval és egy csipet fahéjjal. 

2. Ints búcsút a fenszi kávénak

Ízlett a reggeli vaníliás tejeskávé?

Sajnos közel 30 gramm cukrot tartalmazhatott.

A jó hír az, hogy senkinek sem kell leszoknia a koffeinről. Egyszerűen hagyd ki a szörpöket, az ízesített hideg italokat és természetesen a cukrot bármilyen italból. Ehelyett fogyassz kávét vagy teát tejjel vagy cukrozatlan alternatívával, és szórj a tetejére egy csipetnyi szerecsendiót vagy fahéjat, ami segít szabályozni a vércukorszinted.

3. Hidratálj okosan

A bolti zöld italok és smoothie-k megtévesztőek lehetnek. Igen, vannak bennük gyümölcsök és zöldségek, de könnyen lehet, hogy több cukrot tartalmaznak, mint egy 100%-os rostos ital. 

Olvasd el figyelmesen a tápértékcímkéket az italok esetében, vagy még jobb, ha egy banánt vagy almát eszel helyettük, és vizet iszol. Az egész gyümölcsök tápanyagokat és rostot is tartalmaznak, ami lassítja a természetes cukrok emésztését.

„Meg bírom állni!” Getty Images Hungary
„Meg bírom állni!” Getty Images Hungarythe_burtons

4. Gyanakodj az öntetekre, lehet, hogy nem a barátaid

Mielőtt bárki akár csak hozzányúlna egy alacsony zsírtartalmú öntethez, jobb, ha újra átgondolja. A salátaöntet akár cukorbomba is lehet.

Ahelyett, hogy a boltban vásárolt önteteket választanád, készítsd el te.

Keverd össze ezeket az összetevőket egy lezárható edényben:

  • ½ csésze extraszűz olívaolaj
  • ¼ csésze citromlé
  • ½ tk. só
  • ¼ tk. tört bors

Ebből hat adag lesz, és amit nem használsz fel, azt a hűtőben tárolhatod. Nemcsak táplálóbb, de valószínűleg pénzt is megtakaríthat bárki, ha elkészíti a sajátját.

5. Ezt csináld a fehérjékkel

Edd! A fehérje megőrzi a teltségérzetet azáltal, hogy csökkenti a ghrelint, azt a bosszantó éhséghormont, amely azt a hamis érzést kelti, hogy a világ most azonnal elpusztul, ha nem nyúlunk gyorsan egy marék édességért. Lehet joghurt, magvak vagy csirkemell salátával – ha ezekből jól belakmározol, nem vágyakozol majd a cukor után. 

6. Készíts egy jó házi tésztaszószt!

Kevesebbet aggódj a tésztán, és sokkal többet azon, amit eddig rátettél.

Ügyelj arra, hogy olyan boltban vásárolt tésztaszószt használj, amelynél az összetevők listájában nincs cukor. Vagy akár magad is elkészítheted friss paradicsomból, olasz fűszerekkel, esetleg tejszínnel és vargányával, pestóval és koktélparadicsommal, vagy füstölt sajttal és fekete olívával. Millió lehetőséged van a cukros változatok helyett. 

7. Lehet a snacked is okosabb

Csipsz és édességek helyett remek lehet a szeletelt alma 2 teáskanál mandulavajjal és egy csipet fahéjjal, répa hummusszal, a guacamole zöldségekkel vagy épp a natúr, házi popcorn fokhagymaporral és paprikával. 

8. Ismerd fel az érzelmeid

A hormonok, az érzelmek és az emlékek pavlovi vágyat válthatnak ki a cukros ételekre. Ez az oka annak, hogy még a sütik illata is előidézheti a cukorvágyat. Ha megtörténik, ismerd fel ezeket a pillanatokat, és lépj tovább.

Ami a másik oldalt illeti, nem árt, ha az ember időnként kényezteti magát. Nem kell örökre megtagadnod magadtól a sütiket, készíts egy nagy tepsi cukormentes édesburgonyás brownie-t, fagyaszd le adagonként, és falatozz belőle, amikor jólesik.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek