Sosem találja ki, hogy ki írta a Kommunista kiáltvány zenéjét

2021.07.22. 16:51
A Kommunista kiáltvány 23 oldalas a német eredetiben, mégis sikerült három percben megénekelni. Ráadásul a dalt szinte mindenki ismeri.

1971-et írunk. Képzeljünk el egy világot, ahol csak az itt és most van, se mennyország, se pokol, és békében él mindenki! Nem ölik egymást a különböző nemzetek és vallások, magántulajdon sincs, így kapzsiság és nélkülözés sem, mert testvériesen megosztozunk mindenen. Ha ma még álomnak tűnik is, állj közénk, hogy egyesüljünk mind!

Kivonatolva ez volna John Lennon Imagine című klasszikusának szövege. A zene kizárólag a Beatles együttes legendás énekes-gitárosáé, a szövegbe felesége, Yoko Ono is besegített.

Imagine there's no heaven

It's easy if you try

No hell below us

Above us only sky

Imagine all the people

Living for today... Aha-ah...

Imagine there's no countries

It isn't hard to do

Nothing to kill or die for

And no religion, too

Imagine all the people

Living life in peace... You...

You may say I'm a dreamer

But I'm not the only one

I hope someday you'll join us

And the world will be as one

Imagine no possessions

I wonder if you can

No need for greed or hunger

A brotherhood of man

Imagine all the people

Sharing all the world... You...

You may say I'm a dreamer

But I'm not the only one

I hope someday you'll join us

And the world will live as one

Nem választanak el minket többé az országhatárok, a tulajdoni viszonyok és az istenek? Nincs irigység, se éhezés, mert minden közös? Egyesüljünk iziben? Ha ismerős a gondolati ív, nem a véletlen műve: a Kommunisták Szövetségének 1848-as programadó dokumentuma valóban pontosan ugyanezt a szellemi utat járja be, csak Marx és Engels valamivel részletgazdagabban érvel. De a lényeg ugyanaz:

  • Nemzetközivé lesz a világ.
  • A profit tulajdonképpen lopás.
  • A vallás csak kábítja a pórnépet.
  • Világ proletárjai, egyesüljetek!

Csak belemagyarázás?

E kézenfekvő megfejtés ellen a mai napig sokan agitálnak, mondván, az Imagine ugyanúgy értelmezhető ártalmatlan pacifista ódaként is, pláne, mivel Lennon ikonikus hippi volt. Mások szimpla ateista himnuszként tekintenek a dalra, a munkásmozgalmi felhangokat tagadják. Megint mások provokatív hedonista indulóként hallgatják, hiszen minden ember kizárólag a mának él benne.

Egyetlen dolog igazán zavaró az egészben: az Imagine hangulata kifejezetten szentimentális, ami bizony a lehető legtávolabb áll a harcos politikai aktivizmustól. Mint mindig, most is érdemes a legautentikusabb forráshoz fordulnunk, magához a szerzőhöz. Komoly szerencsénkre John Lennon még életében reagált a dal értelmét firtató kérdésekre.

Egyik idevágó megszólalásában könnyedén odavetette, hogy az Imagine tulajdonképpen tényleg a Kommunista kiáltvány zanzája, hozzátéve, hogy ő speciel nem tekint magára kommunistaként, mert nem tartozik egyetlen mozgalomhoz sem („It is virtually the Communist Manifesto, even though I'm not particularly a Communist and I do not belong to any movement”).

Lennon másutt arra hívja fel a figyelmet, hogy igazi, megvalósult kommunizmus sehol sincs a világon, az a fajta szocializmus, amelyről ő beszél, nem mosható össze a Szovjetunió vagy Kína politikai rendszerével („There is no real Communist state in the world; you must realize that. The Socialism I speak about is not the way some daft Russian might do it, or the Chinese might do it).

De mitől csöpög? 

Ez talán a legérdekesebb: az Imagine szentimentalizmusa Lennon bevallása szerint tudatos stratégiai húzás volt.

Mivel le lett öntve cukormázzal, elfogadták. Most már értem, hogy ezt kell csinálni. Egy kis mézzel átcsusszannak a politikai üzenetek is.

(„Because it is sugarcoated, it is accepted. Now I understand what you have to do. Put your political message across with a little honey.”)

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM